Foto: Shutterstock
2020. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2018. un 2019. gadu, būtiski pieaudzis saņemto sūdzību skaits distances tirdzniecības jomā, kā arī par saistību neizpildi termiņā attiecībā uz preču piegādi un atpūtas pakalpojumiem (t.sk. tūrisma operatoru sniegtiem pakalpojumiem), informē Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija (PIAA).

Tādējādi uz šo brīdi saņemto sūdzību skaits par distances tirdzniecību ir sasniedzis iepriekšējo gadu līmeni. Savukārt sūdzību par preču piegādes neveikšanu termiņā un nenotikušajiem ceļojumiem skaits jau būtiski pārsniedz iepriekšējo gadu rādītājus.

Jau vēstīts, ka 2020. gada 2. jūlijā Eiropas komisija (EK) nolēma uzsākt pārkāpuma procedūru pret 10 ES dalībvalstīm, kuras pretēji ES normatīvajos aktos noteiktajam ieviesa obligātu vaučeru sistēmu vai atļāva tūroperatoriem atlikt naudas atmaksu ceļotājiem uz ievērojami ilgāku laiku nekā 14 dienas gadījumos, kad ceļojumi tika atcelti Covid-19 izplatības dēļ. Valstis, kurām EK nosūtīja brīdinājumus, ir Čehija, Kipra, Grieķija, Francija, Itālija, Horvātija, Lietuva, Polija, Portugāle un Slovākija.

Jāatgādina, ka 2020. gada 1. pusgadā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir saņēmis 2073 patērētāju iesniegumus, kas ir nedaudz vairāk kā pagājušā gada 1. pusgadā, kad tika saņemti 1940 iesniegumi. Īpaši liels saņemto iesniegumu pieaugums novērojams tūrisma pakalpojumu un izklaides, sporta un atpūtas pakalpojumu jomā. Būtiski palielinājies arī centra sniegto konsultāciju skaits.

Šī gada 1. pusgadā PTAC par avio pakalpojumiem saņēma tikai nedaudz vairāk patērētāju iesniegumus (2019. gadā 1. pusgadā 512 iesniegumi; 2020. gadā 529 iesniegumi). Savukārt tūrisma pakalpojumu jomā saņemto iesniegumu skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir palielinājies par 314%, tas ir – 2019. gadā saņemti 22 patērētāju iesniegumi, bet 2020. gadā 91 iesniegums. Šāds iesnieguma skaita pieaugums ir pamatojams ar to, ka ierobežojumu dēļ tika atcelti visi plānotie ceļojumi un patērētāji vēlējās atgūt samaksāto naudu. Tāpat ļoti liels pieaugums ir novērojams izklaides, sporta un atpūtas pakalpojumu jomā – 2019. gada 1. pusgadā saņemti 53 iesniegumi, savukārt 2020. gadā 91 iesniegums. Arī šajā jomā pieaugums ir saistāms ar valstī esošajiem ierobežojumiem, kuru dēļ tika atcelts liels skaits dažādu pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!