Foto: F64

Saeima steidzamības kārtā ceturtdien grozīja Būvniecības likumu, tādējādi atjaunojot līdz šī gada 1. jūnijam pastāvējušo būvatļauju izpildīšanas kārtību un ļaujot uzsākt būvdarbus, ja būvatļauja nav apstrīdēta, nevis gaidīt pusotru mēnesi, kā to paredzēja nupat spēkā stājušies likuma grozījumi.

Līdz ar šo Saeimas lēmumu no 1. jūnija izsniegtās būvatļaujas, kuru izpilde patlaban ir "iesaldēta" uz vismaz sešām nedēļām, jau no 1. jūlija varēs sākt izpildīt. Apturēta tiks tikai to būvatļauju izpilde, kuras būs pārsūdzētas vai apstrīdētas.

Pēc šo grozījumu pieņemšanas īslaicīgi tiks atjaunota līdz 1. jūnijam pastāvējusī situācija un izsniegtās būvatļaujas varēs sākt izpildīt, ja vien tās darbība nebūs apstrīdēta vai pārsūdzēta. Pēc tam kārtību, kādā realizējamas būvatļaujas, jau varētu regulēt jaunais Būvniecības likums, kura sagatavošanu Tautsaimniecības komisija plāno pabeigt vēl šajā Saeimas sesijā, un kurš paredzēs pusotra mēneša "nogaidīšanas" laiku – būvdarbus nevarēs uzsākt sešu nedēļu laikā no būvatļaujas izsniegšanas, jo šajā laikā būvatļauju var apstrīdēt.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā pašvaldības atklāja - no 1. jūnijā spēkā esošie Būvniecības likuma grozījumi paredz, ka visas pēc šī datuma izsniegtās būvatļaujas ir būtībā "iesaldētas" un sešām nedēļām.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas un Latvijas Pašvaldību savienības satraukumam par būvatļauju "iesaldēšanu" aktīvās būvsezonas laikā pievienojās arī biedrība "Latvijas ceļu būvētājs" un AS "Sadales tīkls".

Jau pēc nedēļas Saeima gatavojas lemt par jaunā Būvniecības likuma pieņemšanu galīgajā lasījumā. Pēc šī likuma spēkā stāšanās būvatļauju izpildes, kā arī apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību regulēs jaunais likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!