Foto: LETA
Nedēļas nogalē Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) būvlaukumā Aconē sekmīgi nogādātas otrā energobloka lielgabarīta iekārtas - gāzes turbīna un ģenerators, liecina AS "Latvenergo" publicētā informācija.

Iekārtas ceļu no Rīgas ostas sāka sestdien, 29.oktobrī, plkst.8 no rīta un ar baržu pa Daugavu tika nogādātas Ķengaraga piestātnē plkst.11. Savukārt līdz galamērķim ar speciālo transportu tās nogādāja naktī, lai netraucētu pilsētnieku ērtībām un satiksmei. Iekārtas pie Rīgas TEC-2 vārtiem piegādātas svētdien, 30.oktobrī, plkst.4 no rīta.

Transportēšana noritēja pēc stingra grafika, ņemot vērā kravas nozīmību un tās tehniskos parametrus - gāzes turbīna un ģenerators sver ap 300 tonnu katrs, norāda "Latvenergo".

"Sagatavošanās darbi turbīnas un ģeneratora vešanai notika ar pārliecību, ka tiek veikts liels un nozīmīgs darbs, kāds nenotiek katru dienu. Zinot to, kāda nozīme būs šīm iekārtām mūsu tautsaimniecībā, bija prieks un lepnums vērot, kā pa Daugavu - mūsu elektroenerģētikas artēriju - tās tiek nogādātas uz TEC-2/2. Ap šīm iekārtām tiešā un pārnestā nozīmē top jaunas uzņēmuma vērtības, sniedzot ieguvumus visai sabiedrībai," komentē "Latvenergo" valdes loceklis Māris Kuņickis.

Savukārt "Latvenergo" Ražošanas projektu direktore Inga Āboliņa norāda, ka gāzes turbīna un ģenerators ir elektrostacijas sirds un to nogādāšana būvlaukumā un novietošana tiem paredzētajā vietā uz pamatiem ļauj apzināties, ka TEC-2 otrais energobloks arvien noteiktāk ieņem savas aprises un lomu realitātē.

Šonedēļ pa šo pašu ceļu paredzēts transportēt katla utilizatora moduļus. Arī piegādātie moduļi uzreiz tiks novietoti un samontēti tiem paredzētajā vietā.


Jau ziņots, ka līdz 2012.gada februārim paredzētas vairākas transportēšanas reizes, kuru laikā uz būvlaukumu Aconē tiks nogādātas lielākās TEC-2 tehniskajam nodrošinājumam paredzētās iekārtas.

Koģenerācijas stacijā, kas tiek izbūvēta Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas projekta otrajā kārtā, paredzēts viens atsevišķi stāvošs energobloks, kura pamatā ir "General Electric" gāzes turbīna, katls-utilizators un "Siemens" tvaika turbīna, kā arī palīgiekārtas. Energobloka lietderīgā jauda atkarībā no apkārtējās vides temperatūras būs robežās no 380 līdz 420 megavatiem elektriskās jaudas (MWel) un siltuma jauda ir 270 megavati (MWth). Kā vienīgais kurināmais energobloka darbināšanai būs dabasgāze. Efektīvāk izmantojot kurināmo, jaunais energobloks uz vienu siltuma vienību saražos trīs reizes vairāk elektroenerģijas, reizē līdz minimumam samazinot stacijas kaitīgos izmešus.

TEC-2 kopējā jauda pēc rekonstrukcijas 2013.gadā būs ap 832 MWel un siltuma jauda - ap 1120 MWth, turklāt TEC-2 jaunā bloka augstā darbības efektivitāte būtiski samazina oglekļa dioksīda (CO2) emisiju uz saražoto enerģijas vienību.

Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas otrā kārta sākta 2010.gada 3.martā. Rekonstrukcija izmaksās aptuveni 360 miljonus eiro (250 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!