Foto: Paula Čurkste/LETA
Būvmateriālu ražotāja SIA "Lode" pandēmijas gadā sasniegusi vienus no labākajiem rezultātiem uzņēmuma vēsturē un arī šogad cer saglabāt pagājušā gada apmērus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Lodes" valdes loceklis Valdis Zariņš.

Viņš informēja, ka 2020.gadā, pēc provizoriskiem datiem, "Lodes" apgrozījums bija 12,5 miljoni eiro, bet peļņa - 0,6 miljoni eiro.

"Pagājušā gada sākumā ziemas nebija vispār, mūrnieki varēja mūrēt, un mūsu pārdošanas apmēri pirmajos trijos mēnešos bija fantastiski lieli, divreiz augstāki nekā jebkuru citu pirmo ceturksni. Tad sākās Covid-19 laiks, kas mūsu optimismu krietni apslāpēja. Mēs aprīlī maijā lēsām, ka veiksmes gadījumā mūsu plānotie pārdošanas apmēri varētu saglabāties vien 70% robežās. Jebkuri citi scenāriji bija sliktāki, un bija pat doma, ka rudenī var nākties apturēt rūpnīcas," sacīja Zariņš.

Viņš piebilda, ka uzņēmums Covid-19 ietekmi juta maijā un jūnijā, jo Latvijā un Lietuvā bija slēgti veikali, taču ekonomika pati atrada veidu, kā funkcionēt šādos apstākļos. Rezultātā pagājušais gads izvērtās par otru labāko gadu "Lodes" vēsturē pēc 2008.gada krīzes.

"Tik lielus apmērus kā pagājušogad mēs nebijām pārdevuši gadiem. Mēs paši sev ar loģiku nevaram atbildēt, kā tas bija iespējams, ja vajadzēja būt ļoti slikti. Mēs pārpildījām savu budžetu, kas nebija paredzēts pat labākajā scenārijā. Patēriņš gan Latvijā, gan Lietuvā bija plānotajā līmenī, neskatoties uz Covid-19," teica Zariņš.

Arī "Lodes" meitasuzņēmumiem Polijā un Krievijā, kas savos tirgos pārdod Latvijā ražoto produkciju, 2020.gads ir bijis veiksmīgs, stāstīja Zariņš. Polijā pēc apgrozījuma tas ir bijis otrs labākais uzņēmuma vēsturē, savukārt Krievijā sasniegts 26% apgrozījuma pieaugums, salīdzinot ar 2019.gadu. "Lode - Polska" apgrozījums 2020.gadā bija 36 miljoni Polijas zlotu jeb 8,1 miljons eiro, bet "Lode RU" apgrozījums 2020.gadā bija 131 miljons rubļu jeb 1,5 miljoni eiro.

Līdz ar to "Lodes" neauditētais konsolidētais apgrozījums 2020.gadā bija 17,2 miljoni eiro., bet peļņa 0,7 miljoni eiro.

"Pārdošanā bija lielāka pilnīgi visos tirgos - gan Latvijā, gan Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Krievijā. Vislielākais kāpums bija tieši Krievijā - par 30%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Es to skaidroju ar operativitāti, kā mēs varējām piegādāt produkciju šai valstij. Tā bija daudz augstāka nekā vāciešu, holandiešu vai austriešu iespējas. Viņi nebija gatavi tik operatīvi reaģēt uz vajadzībām, kādas bija Krievijā, tādēļ mēs faktiski atņēmām tirgus daļu viņiem ar savu operatīvo rīcību," sacīja Zariņš.

Jautāts, kādu rezultātu cer sasniegt šogad, Zariņš atbildēja, ka pirmo ceturksni uzņēmums aizvadījis adekvāti ziemas apstākļiem, kuri beidzot bija Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Polijā. "Apjomi ir tādi, kādiem ir jābūt pie mīnus 10 grādiem, kad būvniecībā lielākā daļa nestrādā. Savukārt pasūtīto piegāžu apmēri no aprīļa arī ir atbilstoši plānam. Tādēļ gadam būtu jābūt tādam pašam kā iepriekšējam. Visticamāk, nebūs rekorda, bet gads būs veselīgs - tāds pats kā iepriekšējais," viņš teica.

"Lode" 2019.gadā strādāja ar 12,009 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 8,5% mazāk nekā 2018.gadā, bet uzņēmuma peļņa palielinājās 3,2 reizes un sasniedza 982 916 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!