Foto: DELFI

2013. gada trešajā ceturksnī būvniecības produkcijas apjoms pieauga, gan salīdzinot ar otro ceturksni, gan salīdzinot ar pērnā gada trešo ceturksni, un faktiskajās cenās bija 400,3 miljoni latu (569,6 miljoni eiro), liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 5,6%. Tai skaitā ēku būvniecības apjoms samazinājās par 2,2%, bet inženierbūvju – palielinājās par 7,5%.

Trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada trešo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 11,6%.

Ēku būvniecības apjoms samazinājās par 2,5%, tai skaitā ārstniecības vai veselības aprūpes iestāžu ēku būvniecība – par 50,9%, izglītības iestāžu – par 13,4%, rūpniecības ražošanas ēku un noliktavu – par 7,4%. Kopējo produkcijas apjoma kritumu ēku būvniecībā nespēja kompensēt pieaugums dzīvojamo māju un administratīvo ēku būvniecībā attiecīgi par 82,5% un 78,6%.

Inženierbūvju produkcija, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, savukārt pieauga par 20,6%, un tam par iemeslu bija būtisks produkcijas apjoma palielinājums tiltu un tuneļu būvniecībā par 99,1%, kā arī ievērojams produkcijas palielinājums ostu būvniecībā – 2,3 reizes.

Šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada deviņiem mēnešiem, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 8,5% tai skaitā ēku būvniecības apjoms – par 4,9%, inženierbūvju būvniecības – par 11,3%.

Trešajā ceturksnī izsniegtas 677 būvatļaujas viena dzīvokļa māju būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai ar kopējo platību 140,4 tūkstoši kvadrātmetru. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, tas ir par 125 būvatļaujām vairāk, un kopējā paredzētā platība palielinājusies par 16,9%. Jaunu viena dzīvokļa māju būvniecībai ar kopējo platību 103,5 tūkstoši kvadrātmetru izsniegtas 478 būvatļaujas jeb par 35,4% lielāku platību un 145 būvatļaujām vairāk.

Savukārt rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībai ar kopējo platību 206,3 tūkstoši kvadrātmetru izsniedza 142 būvatļaujas. Salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, ir izsniegts par 33 būvatļaujām vairāk, bet par 6,5% mazāku platību. 77 būvatļaujas izsniedza jaunu rūpniecības ēku un noliktavu būvniecībai ar kopējo platību 148,8 tūkstoši kvadrātmetru jeb par 19 būvatļaujām vairāk, un paredzētā platība palielinājusies 2,7 reizes, salīdzinot ar pērnā gada trešo ceturksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!