Foto: LETA

Šā gada oktobrī, salīdzinot ar 2014. gada oktobri, būvniecības izmaksas Latvijā samazinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Būvmateriālu cenas samazinājās par 2,2%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai - par 0,9%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 7,3%.

Salīdzinot ar šā gada septembri, būvniecības izmaksas Latvijā oktobrī palielinājās par 0,2%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 0,5%, būvmateriālu cenas - par 0,2%, savukārt izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai būtiski nemainījās.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 190 būvuzņēmumu un ap 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2014. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 60% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 27% uzņēmumu darbu apjoms bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!