"RBSSKALS Būvvadība" izvērtē iespēju vērsties ar iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par prettiesisku līguma izbeigšanu bijušajā Tabakas fabrikā un par Rīgas pils Konventa pārbūves un restaurācijas projektu, uzņēmums apgalvo medijiem izplatītā paziņojumā.

Kompānija apsver aicināt KNAB pārbaudīt notikumus saistībā ar, pēc "RBSSKALS Būvvadība domām, līguma prettiesisku izbeigšanu bijušajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58A un "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes darbībām ar mērķi pārmaksāt par Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūves un restaurācijas darbiem vismaz divus miljonus eiro. Tāpat "RBSSKALS Būvvadība" izvērtē iespēju vērsties Konkurences padomē, lai tā veiktu pārbaudi par iespējamu neatļautu vienošanos VNĪ rīkotajos iepirkumos.

Uzņēmums par šiem jautājumiem ir vērsies arī pie Finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS), lai viestu skaidrību par Finanšu ministrijas padotībā esošās VNĪ valdes darbībām un lēmumiem, kas var būtiski ietekmēt valsts budžetu. Pirmdien Finanšu ministrijā tika iesniegts detalizēts projekta būvdarbu izklāsts, veikto darbu grafiks un cita ar projektu saistītā dokumentācija.

Kā skaidro uzņēmums, līgums par Tabakas fabrikas rekonstrukciju tika noslēgts 2015. gada 16. novembrī, un tas paredzēja tikai daļēju projekta realizāciju. VNĪ kā pasūtītājam bija jānodrošina projekta pārstrādāšana, atkārtota ekspertīze un pārskaņošana. Paralēli tam "RBSSKALS Būvvadība" objektā veica visus darbus, kurus bija iespējams īstenot drošā veidā bez trūkstošajām projekta daļām. Darbu veikšanas laikā objektu pastāvīgi kontrolēja Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji, kuri uzstāja, ka būvdarbi nedrīkst notikt bez saskaņotiem risinājumiem. Projekta ekspertīze un pārskaņošana, kas bija VNĪ atbildībā, tika novilcināta, radot būtisku darbu kavējumu.

Kā paziņojumā norāda uzņēmums, VNĪ publiskajā telpā rada nepatiesu iespaidu, ka "RBSSKALS Būvvadība" būtu vainojama pie tā, ka Jaunais Rīgas teātris jauno sezonu nevar uzsākt telpās Miera ielā, kam īstais iemesls ir tieši VNĪ nespēja nodrošināt savlaicīgus projekta risinājumu. Jau vienošanās šā gada 17. maijā paredzēja 14. oktobri kā būvdarbu termiņu, ja maijā tiek iesniegti projekta risinājumi.

Kā apgalvo kompānija, tas netika izdarīts, un tikai 2016. gada 21. jūlijā tika noslēgta vienošanās par izmaiņām līgumā, kas noteica veicamo darbu apjomu un darbu izpildes termiņu līdz 2016. gada 30. novembrim pie nosacījuma, ja VNĪ līdz 1. augustam pabeigs pārstrādātā projekta ekspertīzi un saskaņošanu, kas ir pasūtītāja atbildība. Pasūtītājs projekta risinājumu pārstrādi, to ekspertīzi un saskaņošanu nav veicis ne līdz 1. augustam, ne līdz šodienai. Tomēr 11. augustā, VNĪ kopā ar apsardzes firmas darbiniekiem slēdza objektu un neielaida tajā "RBSSKALS Būvvadības" darbiniekus.

Lai pabeigtu darbus laikā, uzņēmums pēdējo nedēļu laikā būtiski palielinājis darbu izpildē iesaistītos resursus un projekta vadības komandu, kā arī iesniedzis VNĪ detalizētu grafiku darbu pabeigšanai līdz 30. novembrim.

"Darbu izpildes laikā nekas neliecināja, ka VNĪ par būvniecību atbildīgie darbinieki būtu neapmierināti ar projekta gaitu, kas varētu novest pie vienpersoniskas līguma laušanas, turklāt pēkšņi un prettiesiski pārņemot būvobjektu savā kontrolē," pauž "RBSSKALS Būvvadība" valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Viņš ir neizpratnē, ka "tikai trīs nedēļas pēc rakstiski noslēgtās vienošanās par izmaiņām līgumā par jauno darbu izpildes termiņu, pasūtītājs pēkšņi paziņoja par objekta pārņemšanu un līguma laušanu. Mēs neredzam iemeslu, kāpēc mūsu un partneru tehnika un iekārtas ir iesaldētas būvobjektā, bez iespējas tām piekļūt, nemaz nerunājot par 90 darbiniekiem, kam ir liegtas darba iespējas".

VNĪ, mēģinot slēgt objektu, ir rīkojies prettiesiski, jo, ja pasūtītājs vēlas apturēt būvdarbus, pirms darbu apturēšanas ir jāsaskaņo būvdarbu konservācijas veikšana. Ēku būvnoteikumi paredz, ka ēkas konservāciju veic, ja būvdarbu pārtraukšanas vai apturēšanas dēļ var rasties bīstamība videi vai cilvēku dzīvībai vai veselībai vai var rasties bīstami bojājumi konstrukcijās. Savukārt lēmumu par būvdarbu pārtraukšanu var pieņemt pasūtītājs, par to paziņojot būvvaldei. Ja iemesls ir iepriekš minētais, tad pirms būvdarbu pārtraukšanas pasūtītājs izstrādā un iesniedz saskaņošanai būvvaldē ēku konservācijas darbu veikšanas projektu, norāda "RBSSKALS Būvvadība".

Ziņots, ka saskaņā ar VNĪ portālam "Delfi" teikto būvnieks nepilda savas saistības un iekavējis darbus, tādēļ līgums ar uzņēmumu ir pārtraukts.

Sākotnēji bijušās fabrikas pielāgošanu Jaunā Rīgas teātra (JRT) vajadzībām bija paredzēts pabeigt šā gada septembrī, bet vēlāk termiņš pagarināts. VNĪ vērtējumā pašlaik darbi aizkavējušies tik ļoti, ka iekļauties termiņā vairs neesot iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!