Foto: Publicitātes foto
"Carlsberg" grupa uzsākusi pilotprojektu, kura ietvaros alus patērētājiem tiek piedāvāts jaunās šķiedras pudelēs – pie patērētājiem nonāks bioloģiski ražotas un pilnībā pārstrādājamas alus pudeles. Turpinot koncentrēties uz tehnoloģiju attīstību un ilgtspējīgu praksi, arī pudelēs pildītais alus ir brūvēts no organiskiem miežiem.

Pilotprojekts šobrīd tiek īstenots astoņos tirgos: Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Apvienotajā Karalistē, Polijā, Vācijā un Francijā, kopumā izgatavojot 8000 šķiedras pudeles. Pudeles nonāks pie patērētājiem, klientiem un citām ieinteresētajām personām dažādos festivālos un pasākumos, kā arī ar mērķtiecīgu paraugu izdali. Šāda mēroga testēšana sniegs "Carlsberg" iespēju apkopot atsauksmes par lietotāju pieredzi, kas palīdzēs veidot nākamās paaudzes pudeles dizainu.

Nozīmīgs pavērsiens šķiedras pudeļu tehnoloģijā ir tās augu bāzes PEF polimēru oderējums, ko izstrādājis "Carlsberg" partneris "Avantium". PEF ir pilnībā izgatavots no dabīgām izejvielām un ir savietojams ar plastmasas pārstrādes sistēmām, savukārt, nonākot dabā, tas sadalās.

PEF darbojas arī kā barjera starp alu un šķiedras ārējo apvalku, aizsargājot alus garšu un putošanos labāk nekā parastā PET plastmasa, kuras pamatā ir fosilais kurināmais, informē alus ražotājs. Pudeles ārējo apvalku ražo iepakošanas uzņēmums "Paboco" un tas sastāv no ilgtspējīgi iegūtas koksnes šķiedras. Apvalks ir bioloģisks un tam piemīt izolācijas īpašības, kas palīdz saglabāt alu vēsāku ilgāk nekā skārdenes vai stikla pudeles.

"Carlsberg" grupas attīstības viceprezidents Stīvens Munks norāda: "Šis izmēģinājums kalpos lielākam mērķim, ļaujot pārbaudīt šī produkta ražošanu, veiktspēju un pārstrādi plašā mērogā. Viens no mūsu lielākajiem izaicinājumiem bija PEF kā funkcionālas barjeras identificēšana un ražošana."

Pudele ir 100% bioloģiska, izņemot vāciņu, kas šobrīd ir nepieciešams, lai nodrošinātu produkta kvalitāti. Pudele un vāciņš ir pilnībā pārstrādājami. Šobrīd "Paboco", "Carlsberg" un partneri turpina darbu, lai nākotnē nodrošinātu arī no šķiedru bāzes izgatavotus pudeļu korķus. Alus ražotājs turpinās sadarbību ar "Avantium" un "Paboco", lai, izmantojot patērētāju atsauksmes par šobrīd pieejamo otrās paaudzes iepakojumu, radītu arī uzlabotu trešās paaudzes risinājumu.

Sadarbībā ar miežu iesala piegādātāju "Soufflet" uzņēmums radījis arī alu no miežiem, kas kultivēti, izmantojot pilnībā bioloģisku un atjaunojošu lauksaimniecības praksi.

"Carlsberg" grupas ilgtspējības direktors Saimons Boass Hofmeijers (Simon Boas Hoffmeyer) piebilst: "Esam smagi strādājuši pie šī projekta kopš 2015. gada un cenšamies turpināt būt nozares standartu noteicēji, samazinot iepakojuma ietekmi uz vidi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!