Foto: DELFI

Čehijas investīciju grupa "BHM Group", kuras uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par SIA "Olmafarm" piederošo 42,5% zāļu ražotāja AS "Olainfarm" akciju īpašnieku, sola ieguldīt "Olainfarm" no 50 līdz 100 miljoniem eiro, informēja "BHM Group" partneris un izpilddirektors Vojtehs Kačena.

"Mūsu investīcijas palīdzētu uzņēmumam augt pat divas reizes, gan tās peļņas, gan darbinieku ziņā. Lielāko daļu darbinieku piesaistītu Olainē," pauda Kačena.

Viņš pavēstīja, ka "BHM Group" nodoms ir stiprināt ilgtermiņa sadarbību ar citiem grupas uzņēmumiem, veidot spēcīgas, nozīmīgu sinerģiju grupas, kā arī nodrošināt pievienoto vērtību vairākās paaudzēs.

"Redzam potenciālu sadarbību veidošanai ar citām farmācijas un medicīnas kompānijām, kas ir mūsu grupā. Mums ir zināšanas šajā sektorā un pieredze ar līdzīgiem uzņēmumiem. Piemēram, Vācijas tērauda laboratorijas mēbeļu un sistēmu ražotājam "Kotterman" ir pārdošanas komandas visās Eiropas valstīs, tas paver iespējas to izmantot arī citu grupas uzņēmumu labā," pauda Kačena.

Viņš uzsvēra, ka "BHM Group" iegulda dažādos uzņēmumos ar unikālām zināšanām un produktiem, lai palīdzētu stiprināt to finansiālo pamatu un nodrošinātu starptautiskas pieredzes un zināšu pārnesi konkurētspējas uzlabošanai gan vietējā, gan starptautiskā līmenī, piedāvājot produktus ar pievienotu vērtību.

Uzņēmumam ir vairāk nekā 10 gadu pieredze investīciju jomā, un "BHM Group" iegulda dažādās nozarēs, kurās saskata izaugsmes potenciālu. Pēdējo septiņu gadu laikā investīciju kompānija koncentrējusies tieši uz farmācijas un medicīnas jomām, informēja Kačena.

"Mēs redzam uzņēmumu potenciālu šajā segmentā. Mūs piesaista demogrāfiskā situācija un industriju sadalījums Eiropā, kā arī Austrumeiropas kompāniju spēja piedāvāt preces un pakalpojumus Rietumeiropas tirgiem. Taču vienlaikus šiem uzņēmumiem, arī "Olainfarm", nepieciešamas papildu investīcijas, lai spētu apmierināt Rietumeiropas tirgu prasības," piebilda Kačena.

Viņš informēja, ka "BHM Group" investē vairākās farmācijas un medicīnas kompānijās, tostarp Slovākijas farmācijas uzņēmumā "Saneca" un čehu kompānijā "Block", kas veido, attīsta un piegādā sarežģītu, tehnisku laboratoriju un slimnīcu aprīkojumu. Tāpat "BHM Group" investē vācu uzņēmumā "Kotterman", kas ražo tērauda laboratorijas mēbeles un sistēmas un Polijas kompānijā "Alvo" - inovatīvu risinājumu un produktu izstrādātājā operāciju zālēm, intensīvās terapijas nodaļām, ķirurģiskajām telpām un citām vajadzībām.

"Mēs vēlamies ar "Olainfarm" turpināt to pašu, ko jau iesākām ar "Saneca" un citiem iepriekš minētajiem uzņēmumiem. Mūsu mērķis ir atvērt Rietumeiropas tirgu šīm kompānijām, paaugstinot to standartus un nodrošinot nepieciešamos finanšu līdzekļus izaugsmei," pauda "BHM Group" pārstāvis.

Jau ziņots, ka "Black Duck Invest" apgalvo, ka nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā tika aizturētas vismaz trīs personas.

"Black Duck Invest" iepriekš paziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat, pēc Čehijas uzņēmuma paustā, FKTK, atļaujot "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, ir pieņēmusi lēmumu, nenoskaidrojot, kas ir tiesīgs rīkoties ar daļu "Olainfarm" akciju, kas tiek izmantotas, lai virzītu uz priekšu akciju atpirkšanas obligātu piedāvājumu. Čehijā, pēc "Black Duck Invest" iniciatīvas, esot sākta tiesvedība par 42,56% "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi, apgalvo uzņēmuma pārstāvji.

"Black Duck Invest" norāda, ka FKTK lēmums var piešķirt šķietamu leģitimitāti cilvēku grupas darbībām, kas līdz šim esot slēpti kontrolējušas būtisku daļu "Olainfarm" akciju. Tādējādi tikšot atstāta bez sekām iespējami prettiesiska būtiskas līdzdalības iegūšana uzņēmumā vēl pirms šā gada jūnijā notikušajām "Olainfarm" akcionāru sapulcēm.

FKTK padome atļāvusi "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata ir ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 30,85% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita.

"Black Duck Invest" ir daļa no Čehijas starptautiskā investīciju kompānijas "BHM Group". Prāgā bāzētā "BHM Group" kopš 2017.gada iegulda dažāda veida inovatīvos uzņēmumos un projektos visā Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!