Foto: stock.xchng

Valsts ieņēmumu dienests (VID) čeku loterijas mājas lapā internetā jau piektdien, 9. augustā, tika publiskojis čeku loterijas uzvarētājus, kaut izlozei gan vēl bija jānotiek vien svētdien, 11. augustā, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

"Delfi" jau rakstīja, ka jūlija mēneša izlozes galveno balvu – 10 000 eiro – saņēma 12. jūlijā reģistrēts čeks ar numuru 4519024. Laimētāja telefona numura pēdējie četri cipari ir 1651. Ar pilnu laimētāju sarakstu var iepazīties mājaslapā "cekuloterija.lv".

"Neatkarīgā" vēsta, ka tad, kad piektdienas, 9. augusta, rītā atvērts čeku loterijas mājaslapas uzvarētāju saraksts, pārsteigums bijis liels – divas dienas pirms izlozes tajā jau bija publicēti mēneša galvenās balvas – 10 000 eiro – ieguvējs, kā arī 5000 eiro un 100 eiro ieguvēji.

Tāpat jau varēja redzēt, kuri čeki ir vinnējuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās papildu balvas.

Uz "Neatkarīgās" jautājumu, vai tie ir īstie uzvarētāji, VID skaidrojis, ka tie ir bijuši tikai testa rezultāti, kuri mājaslapā parādījušies tehniskas kļūdas rezultātā. Uzvarētāju saraksts no čeku loterijas mājaslapas gan zibenīgi pazudis, vēsta laikraksts, gan norādot, ka laikraksts saglabājis ekrānuzņēmumu.

Laikraksts raksta, ka svētdien, 11. augustā, čeku loterijas uzvarētāju izlozes mirkli pie televizora ekrāna "TV3" raidījumā "Superbingo" gaidījis ar nepacietību, lai redzētu izlozes norisi un uzvarētājus.

"Izlozes norisi tā arī nevarēja ieraudzīt, vien laimējušo telefonu numuru pēdējos četrus ciparus, čeka numuru un datumu, kas aizzibēja gar acīm diezgan ātri. Tomēr, "Neatkarīgajai" par pārsteigumu, visi laimētāji bija tieši tie paši, kurus fiksējām jau piektdienas rītā. Tas nozīmē, ka vai nu uzvarētāji bija zināmi pirms izlozes, vai arī izloze īstenībā jau bija notikusi agrāk," vēsta laikraksts.

"Neatkarīgā" piebilst, ka tad, ja čeku loterija notikusi agrāk, likums pārkāpts nav, jo Čeku loterijas likumā nav precīzi aprakstīts, kad un kā izlozei būtu jānotiek, taču "cilvēku uzticība, ticot, ka izloze notiks 11. augustā, iespējams, pievilta gan".

Iepriekšminētā likuma 7. pants noteic, ka čeku loterijas laimētājus nosaka, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru. Informāciju par mēneša izlozē laimējušajiem čekiem publisko, nodrošinot arī šajā likumā noteiktās informācijas publicēšanu čeku loterijas tīmekļvietnē katra nākamā mēneša otrās nedēļas svētdienā, bet par gada izlozē laimējušajiem čekiem – nākamā gada februāra trešās nedēļas svētdienā.

VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā pirmdien Latvijas Radio sacīja, ka sākotnējais čeku loterijas posms noteikti vērtējams kā sekmīgs, jo iedzīvotāju atsaucība bijusi liela – iesniegti 1,7 miljoni čeku, kvīšu un biļešu.

Patlaban par loterijas norisi vēl nozīmīgus secinājumus izdarīt būtu pāragri, norādīja VID amatpersona.

Viņa atzina, ka daļa iesniegto čeku automātiski nav tikuši atpazīti, taču šobrīd vēl nav iespējams runāt, ka šie neatpazītie čeki būtu kaut kā iesaistīti ēnu ekonomikā – iespējams, ka cilvēks ir kļūdījies, ievadot datus – to VID vēl pārbaudīs. Vēl pāris mēneši VID nepieciešami, lai saprastu iemeslus, kuru dēļ čeks automātiski nav atpazīts.

Čeki automātiski netiek atpazīti, ja kāda ievadīto datu grupa nav sakritusi ar VID datu bāzē esošo informāciju, tāpēc VID aicina loterijas dalībniekus turpmāk rūpīgi sekot līdzi, ievadot datus, un pārbaudīt, vai nav kādas kļūdas datos, kas tiek norādīti obligāti aizpildāmajos ailēs – uzņēmuma reģistrācijas numurā vai kases aparāta šasijas numurā. Čeki, kas netiek automātiski atpazīti, loterijā nepiedalās, sacīja Pelēkā.

Jau vēstīts, ka Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā. Čeku loterija Latvijā notiek pirmo reizi, taču citur pasaulē ir visnotaļ izplatīta prakse, kas devusi pozitīvus rezultātus gan attiecībā uz sabiedrības rīcības maiņu, gan ieņēmumiem valsts budžetā. To organizē VID, informatīvi atbalsta VAS "Latvijas loto".

VID atgādina, ka čeku loterijā var piedalīties ikviens bez vecuma ierobežojuma, atzīmējot, ka tajā nevar piedalīties VID ierēdņi un darbinieki un čeku loterijas tīmekļvietnes izstrādātāja SIA "Mobilly" pārstāvji. Tāpat čeku loterijā nedrīkst piedalīties personas, kuras ir jaunāka par 18 gadiem, ar čeku, kurš izsniegts par tabakas vai bezdūmu tabakas izstrādājumu, alkoholisko un enerģijas dzērienu iegādi!

Lai piedalītos loterijā un pretendētu uz dažāda apmēra naudas laimestiem, kā arī uz Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku – dažādu Latvijas uzņēmumu sarūpētajām papildu balvām, tīmekļa vietnē ir jāreģistrē čeks, kvīts vai biļete par kopējo summu vismaz pieci eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!