Foto: LETA
Pirmdien ar Igaunijas lauksaimnieku organizāciju rīkotu pasākumu Tallinas Brīvības laukumā, aizsāksies Baltijas lauksaimnieku protesta akcija - padomju laika traktors, kurš simbolizē Baltijas valstu lauksaimniecības nevienlīdzīgo situāciju kopējā Eiropas Savienības tirgū, sāks ceļu uz Briseli.

Apstājoties pieturvietu pasākumos vairākās Baltijas pilsētās, traktors Briseli sasniegs 22.novembrī, kur notiks ES samits par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam. Protesta akcijas norisi sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas organizācijām nodrošina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA), informē ES tiešmaksājumu kampaņas koordinatore Sabīne Puķe.

Akcijas idejas autori ir biedrības "Zemnieku saeima" zemnieki, kuri ideju lolojuši jau kopš šī gada sākuma, tādēļ ir gandarīti, ka ideja guvusi piepildījumu šajā nozīmīgajā brīdī.

Pēc pasākuma Tallinā, traktors 12.novembrī dosies uz pasākumiem Raplā un Tiri, savukārt nākamajā dienā, 13.novembrī traktors tiks sagaidīts Tartu, Viru un Valgā.

Latvijā traktoram pirmais pieturvietas pasākums notiks trešdien, 14.novembrī plkst.14 Valmierā, laukumā pie Valmieras domes ēkas. Pasākumā aicināti piedalīties Vidzemes lauksaimnieki, lai ar savu klātbūtni vēlreiz apliecinātu, cik nozīmīgs Latvijas lauksaimniecībai ir godīgu ES tiešmaksājumu jautājums.

Ceturtdien, 15.novembrī plkst.14 notiks Baltijas lauksaimnieku traktora pieturvietas pasākums Rīgā, Doma laukumā. Arī šeit aicināti piedalīties lauksaimnieki no apkārtnes novadiem, īpaši Zemgales un Kurzemes.

Iecerēts, ka traktorus pie pilsētas robežām gan Valmierā, gan Rīgā sagaidīs citi lauksaimnieku traktori, lai pavadītu līdz pasākuma norises vietai. Pēc pasākuma Rīgā, traktoram plkst.18 plānota arī īsa apstāšanās Bauskā, pilsētas rātslaukumā.

Piektdien, 16.novembrī rīta pusē traktors piedalīsies Lietuvas lauksaimnieku pasākumā Kedaiņos. Savukārt pirms galamērķa sasniegšanas Briselē, traktoram paredzēts arī apstāšanās pasākums Berlīnē, kur plānota arī tikšanās ar Vācijas lauksaimnieku organizācijām.

Traktors tiks aprīkots ar GPS sistēmu, un ikviens interesents tā kustībai maršrutā Tallina-Brisele varēs sekot LLKA mājas lapā www.llka.lv, šeit pat tiks regulāri ievietoti arī video no pasākumiem Baltijā, Vācijā un Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!