Foto: LETA

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada aprīlī, salīdzinot to pašu mēnesi pirms gada, palielinājās par 0,7%. Precēm cenas nemainījās, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Aprīlī salīdzinājumā ar šī gada martu cenas kāpa par 0,5%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,1%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni šajā aprīlī, salīdzinot ar pērno aprīli, bija cenu kāpumam viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, atpūtai un kultūrai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam sakaru pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas produktu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 0,5%. Visvairāk cenas pieauga pienam un piena produktiem, sieram, kartupeļiem, kā arī gaļai un gaļas izstrādājumiem. Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai, dārzeņiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem un olām.

Alkoholiskajiem dzērieniem cenas kāpa par 0,7%, bet tabakas izstrādājumiem – par 3,5%.
\
Transporta grupā cenas samazinājās degvielai (-2,7%), taču dārgāka kļuva transportlīdzekļu apkope un remonts (+2,7%).

Sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 2,6% lētāki, ko ietekmēja mobilo telekomunikāciju un interneta pakalpojumu cenu samazinājums.

Atpūtas un kultūras grupā cenas pieauga vidēji par 2,0%, ko ietekmēja cenu pieaugums kultūras pakalpojumiem, dārza precēm un ziediem, laikrakstiem un periodiskajiem izdevumiem, kā arī kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 3,9%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, cietajam kurināmajam. Savukārt cenas samazinājās siltumenerģijai.

Savukārt 2014.gada aprīlī, salīdzinot ar martu, patēriņa cenas pieauga par 0,5%. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,6%, bet pakalpojumiem tas nemainījās.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!