Foto: LETA

Bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) atstājis mantojumu, kas pašvaldībai var nest miljonos eiro mērāmus zaudējumus, svētdien ziņoja raidījums "Nekā personīga", kurš arī izpētījis - virzās ideja par jauna lielveikala būvniecību Centrāltirgus teritorijā.

Stāsts ir par ilgtermiņa saistībām Centrāltirgū, kurām beidzoties pašvaldības uzņēmumam būtu privātajai kompānijai jāatmaksā ieguldītais un uzceltu ēku gadījumā, tās jāatpērk. Šāds līgums varēja tikt noslēgts tikai pie viena nosacījuma, Ušakovs ir bijis īpaši labvēlīgi noskaņots pret šo tirgus nomnieku. "Nekā personīga" izpētītais aizvedis līdz Ušakova kādreizējā padomnieka Ērika Teilāna biznesa interesēm. Darījuma turpināšana par pašvaldībai neizdevīgu līgumu "Rīgas Centrāltirgū" bijis arī nosacījums domes balsojumam par Oļega Burova vadīto koalīciju.

Vairāk nekā hektāru lielajā rūpniecības preču tirgū tikai dažās no padomju laikā uzslietajām būdām notiek tirgošanās - pamatā ar drēbēm, sadzīves priekšmetiem un autolietām. Savukārt ķieģeļu ēkas ir nolietotas un tukšas, bet teritorija nav labiekārtota. Rūpniecības preču tirgus atrašanās ir stratēģiski labā vietā, tāpēc 2013. gadā tika izsludināts konkurss, kurā meklēja šīs teritorijas attīstītāju. Tajā pieteicās un uzvarēja viens pretendents, Igaunijā reģistrēta kompānija "Promenex OU".

Igaunijas uzņēmumu reģistra dati liecina, ka Igaunijas kompānija dibināta tikai dažus mēnešus pirms līguma parakstīšanas ar Centrāltirgu. Lai gan uzņēmums bija tikko dibināts un tam nebija nekādas pieredzes, akcionāra pārstāvis Ušakovs darījumu akceptēja, izpētījis raidījums.

Līguma termiņš sākotnēji bija paredzēts 12 gadi un vienošanos parakstīja igaunis Akiss Krahts un nomas maksu 100 000 eiro gadā. Nomnieks apņēmās iekārtot stāvvietas un modernas tirdzniecības vietas. Ja kaut kādu iemeslu dēļ līgumu nāktos lauzt, Centrāltirgum būtu jāatmaksā "Promenex" ieguldījumi. Drīz vienošanos paplašināja ar vēl vairākām stāvvietām un lielu tirdzniecības centru, kā arī līgumu pagarināja uz 30 gadiem. Ja ēkas uzceltu, tās Centrāltirgum būtu jāatpērk par tā brīža tirgus vērtību.

Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) atzinis, ka "tas absolūti ir neveiksmīgs stāsts. Tas galīgi nav izdevīgi pilsētai. Īpašuma departaments viennozīmīgi visu laiku, kamēr es to ar vadīju, un arī tagad stāv pozīcijā, ka tai normai nav līgumā jābūt". Viņš arī nezin, kas stāv aiz igauņu kompānijas, bet saprot, ka aiz tās idejas par intermodālo satiksmes mezglu stāv viena lielveikala būvniecība. "Man ir šaubas, vai tā ir laba ideja, kāpēc valde akceptēja, ka tirgus teritorijā jābūt veikalam," atzina Rīgas mērs.

"Nekā personīga" rīcībā ir informācija, ka "Promenex" bija uzsācis sarunas ar "Maximu Latvija", lai rūpniecības preču tirgū būtu lielveikals. Pēc līguma darbības beigām, ēkas būtu Centrāltirgum jāatpērk. Raidījums izpētījis, ka igauņu kompānijas meitas uzņēmuma SIA "Promenex" juridiskā adrese ir Centrāltirgū. Tomēr valdes locekli Maksimu Rjabčikovu šeit sastapt neizdodas. Rjabčkovs ir saistīts arī ar citu nomnieku "Kaufmann Concepts", kam iznomāts Vidzemes tirgus. Savukārt ar tirgu apsaimniekošanu saistītie uzņēmumi aizved līdz pat uzņēmējam un bijušajam Ušakova padomniekam Ērikam Teilānam.

Neoficiāla informācija liecinot, ka sarunas "Promenex" vārdā ar "Maximu Latvija" veica uzņēmēja Teilāna uzticības persona Boriss Carjovs. Viņa vārds tika minēts arī "Rīgas satiksmes" nanotehnoloģiju shēmās, atgādina raidījums.

Ērika Teilāna deklarēta dzīves vieta ir Monako. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas viņš bagātajā kalnu valstī arī pavada lielāko daļu laika. Savukārt Ušakovs uz raidījuma nosūtītajiem jautājumiem neatbildēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!