Foto: F64

Valstij vajadzētu atļaut cigaretes legāli pārdot arī tirgos, kā arī noteikt bargākus sodus nelegālās tabakas tirgotājiem, uzskata AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

Abramovs trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijā uzteica tiesībsargājošo iestāžu aktivizēšanos cīņā ar kontrabandas cigaretēm viņa pārvaldītajā tirgū. Pirms vairākiem gadiem viņš to neesot manījis.

Tajā pašā laikā viņš saredz arī trūkumus, kas traucē ierobežot nelegālo cigarešu tirgošanas sērgu. Viņaprāt, pirmkārt, būtu jāatļauj legālu cigarešu pārdošana tirgos un, otrkārt, jāpiemēro bargāki sodi nelegālo cigarešu pārdevējiem.

"Es tomēr redzu, ka nelielie trūkumi likumdošanā traucē ierobežot šo sērgu "kā sugu". Es neesmu saticis speciālistus, kas varētu ar mani izdiskutēt jautājumu, kāpēc akcizēto preci nevar tirgot Centrāltirgū legāli un atklātā veidā. Teritorijām, kurām ir tirgus statuss, tirgoties ar cigaretēm legāli šodien saskaņā ar likumdošanu ir aizliegts. Tas nozīmē, ka, piemēram, Gogoļa ielā ir "Narvesen" kiosks, kas atrodas uz robežas ar Centrāltirgu un kurā var tirgot cigaretes, bet divus metrus tālāk to darīt vairs nedrīkst," uzsvēra Abramovs.

2013.gadā jautājums par likuma normas grozīšanu tika aktualizēts Ministru kabinetā, taču valdībā "tika noairēts un ielikts dziļā atvilktnē", norādīja Abramovs. Viņaprāt, to atkal varētu aktualizēt.

Runājot par bargākiem sodiem nelegālajiem tirgoņiem, Abramovs argumentēja, ka viņa pārvaldītajā tirgū notiek kontrabandas shēmas gala darījums, proti, cigarešu pārdošana klientiem, tāpēc stingrāki sodi vajadzīgi tieši pārdevējiem.

Viņš uzskata, ka Latvijā vajadzētu pārņemt Igaunijas praksi, proti, pirmajā pārkāpuma reizē piemēro vairākus simtus eiro lielus naudas sodus, bet otrajā reizē jau ieliek cietumā. "Viņiem iedod naudas sodu - 300 vai 700 eiro par pirmo reizi, bet otro reizi viņi jau sēž. Varbūt tas skan pabriesmīgi, bet tas ir līdzeklis. Tiesībsargājošo iestāžu darba ieguldījums uz robežas ir milzīga valsts nauda. Lai arī policijas metodes nav novecojušas, paši policisti tomēr ir pamainījušies un, viņus ieraugot, ne kurš katrs nelegālais darbonis baidīsies. Te gan ir runa par personāla kapacitāti," uzsvēra Abramovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!