Lai veicinātu Daugavas krastmalas Rīgā izmantošanu iedzīvotāju un pilsētas viesu rekreācijai, izsludināts ideju konkurss tās "apdzīvošanai"

Tas notiek šā gada jūnijā, un tā balvu fonds ir 1000 eiro. Mērķis ir uzrādīt krastmalas neizmantoto potenciālu, nekrājot "idejas uz papīra", bet jau septembrī, pasākuma "MadCityRīga" ietvaros, tās realizēt, tādējādi ļaujot iedzīvotājiem piedzīvot iespējamo krastmalas pielietojumu, informē pasākuma dibinātājs Neils Balgalis.

"Pašlaik vienu no vērtīgākajām pilsētas teritorijām – Daugavas krastmalu pašā Rīgas centrā – pārsvarā izmantojam kā četru joslu automaģistrāli un autostāvvietu. Var teikt, krastmala ir atlūzusi no pilsētas sabiedriskās dzīves. Pirms gadiem iecerētie milzu projekti, piemēram, Ziemeļu šķērsojums vai ideja par krastmalas ierakšanu milzīgā autotunelī ir palikuši uz papīra un netiks realizēti. Ir pienācis laiks izdarīt iespējamo, pielietojot "mazo soļu stratēģiju" un atdot krastmalu iedzīvotāju priekam un relaksācijai.

Lai pašlaik pelēko telpu pārvērstu par vietu, kurā savienojas dzīve upē (laivas, kuģīši ar ēšanas baudām un ekskursijām, ikdienas mobilitāte, zvejošana, zivju tirgus) ar dzīvi sauszemē (ekskursijām Daugavas abos krastos, ēdināšanas un tirdzniecības pakalpojumiem, mākslas un sporta aktivitātēm, pastaigām un saulrieta vērošanu). Daugavas krastmala var kļūt par skatuvi visdažādāko sabiedrības grupu brīvā laika performancēm," ir pārliecināts Balgalis.

Konkursā var piedalīties un savu ideju iesniegt jebkurš Latvijas iedzīvotājs vai organizācija, kurai ir idejas par krastmalas izmantošanu. Labākās idejas autors tiks paziņots jūlija sākumā. Priekšroka tiks dota oriģinālām idejām, kuras sasniedz dažādas sabiedrības daļas. Viens no pamatnosacījumiem – ideju iespējams realizēt jau šogad, no jūlija līdz septembrim.

Ideju konkursa rīkotājs ir pilsētplānošanas uzņēmums SIA "Grupa93", tas notiek kā daļa no ikgadējā pilsētplānošanas pasākuma "MadCityRīga". Iecerēts, ka septembrī Rīgā pulcēsies pilsētplānotāji no visas pasaules, lai divu dienu plānošanas hakatonā meklētu atbildi uz jautājumu "Kā Daugavas krastmalu padarīt par interesantāko krastmalu Ziemeļeiropā?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!