Foto: LETA
Pilnveidojot alus brūvēšanas tehnoloģiju, otra lielākā alusdarītava AS "Cēsu alus" alus vārīšanas procesā sāk izmantot Latvijā audzētus miežus, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā. Jaunajā tehnoloģijā investēti 100 000 eiro.

Līdz šim alus ražošanā izmantoja tikai miežu iesalu, kas ir viena no galvenajām alus izejvielām, blakus apiņiem, raugam un ūdenim. "Cēsu alus" šogad uzsāk Latvijas miežu izmantošanu alus brūvēšanā, kas nozīmē, ka minētajām alus pamatsastāvdaļām turpmāk tiks pievienoti vēl mieži – attīrīti, neapstrādāti un neiesalināti miežu graudi.

Paziņojumā medijiem uzvērts, ka "Cēsu alus" šobrīd ir vienīgā zināmā alus darītava Latvijā, kas alus brūvēšanā izmanto Latvijā audzētus miežus. Miežu iegādes līgumu "Cēsu alus" noslēdzis ar AS "Dobeles Dzirnavnieks", kas no pašmāju zemniekiem iepērk Latvijā audzētus miežus.

"Alus vārīšanas procesā, klasisko alus pamatizejvielu – miežu iesalu – papildinām ar Latvijā audzētiem miežiem. Miežu pievienošana alum nodrošina pilnīgāku, sīvāku garšu, izceļ alus pamatnotis, piešķir alum zeltainu mirdzumu un dod stingrāku putu", stāsta Cēsu alus galvenais alus meistars Māris Grambergs.

Pirmā alus šķirne, kuras brūvēšanā izmantoti Latvijā audzēti mieži ir jauns alus zīmols ar latvisku nosaukumu "Miezītis". Kopējās investīcijas zīmola radīšanā un jaunās tehnoloģijas ieviešanā, kas ļauj alus brūvēšanas procesā izmantot Latvijā audzētus miežus, ir 100 000 eiro.

"Cēsu alus" ir Latvijā otra lielākā alus darītava. Uzņēmumā ražo arī bezalkoholiskos atspirdzinošos dzērienus, alkoholiskos kokteiļus un sidru. Uzņēmuma 99% balsstiesīgo akciju pieder Somijas koncernam "OLVI Oyj", kas ir trešais lielākais alus ražotājs Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!