Foto: Shutterstock

Rīgas apgabaltiesa aizstājusi iepriekš četriem ārvalstniekiem, bijušajiem starptautiskā koncerna "Vitol" interešu pārstāvjiem un AS "Ventspils nafta" (VN) padomes locekļiem, piemēroto īpašumu un naudas apķīlājumu ar tiesu izpildītāja depozīta kontā iemaksātā viena miljona latu apķīlāšanu.

VN tiesā vērsās jau 2009.gadā pret 15 bijušajiem uzņēmuma valdes un padomes locekļiem par parāda un zaudējumu piedziņu. Uzņēmums lūdza nodrošināt tā prasību, apķīlājot visu atbildētāju mantu un naudas līdzekļus viena miljona latu apjomā.

Tiesa prasību pērn nodrošināja daļēji, apķīlājot četru atbildētāju - Paula Edvarda Mulholanda, Denisa Crema, Ašleja Džona Neala un Džefrija Skota Martca - mantu un naudas līdzekļus, taču pēc tam aizstāja īpašumu un naudas apķīlāšanu ar tiesu izpildītāja depozīta kontā iemaksāta viena miljona latu apķīlāšanu. Pēc būtības VN prasības lietu plānots skatīt 15.martā plkst.10.30, aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

VN prasība vērsta pret Ilvu Purēnu, Olgu Pētersoni, Gunti Tīrmani, Aldi Āķi, Cremu, Māri Gaili, Vladimiru Krastiņu, Gintu Laiviņu-Laivinieku, Mulhollandu, Nealu, Vladimiru Solomatinu, Ansi Sormuli, Mamertu Vaivadu, Andri Vilcmeieru un Martcu.

2011.gada decembra nogalē Rīgas apgabaltiesa bija daļēji nodrošinājusi VN prasību un apķīlājusi iepriekšminēto četru atbildētāju kustamo mantu, naudas līdzekļus, kā arī maksājumus, kas viņiem pienākas no trešajām personām viena miljona latu apmērā un aizliegusi viņiem jebkādā veidā samazināt apķīlātās mantas vērtību. Tiesa bija secinājusi, ka pārējo atbildētāju īpašumi jau apķīlāti citos tiesu procesos, tāpēc apķīlāti šo četru atbildētāju īpašumi.

Šā gada sākumā Rīgas apgabaltiesa aizstāja šo četru ārvalstnieku mantas, naudas un maksājumu apķīlāšanu ar zvērināta tiesu izpildītāja Jāņa Stepanova depozīta kontā iemaksātā viena miljona latu apķīlāšanu. Šis lēmums bija izpildāms nekavējoties un tas nebija pārsūdzams.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā publiskajā telpā radās domstarpības starp VN un tās mazākuma akcionāru SIA "Anasko biznesa navigācijas grupa".

"Anasko biznesa navigācijas grupa" medijiem izplatīja paziņojumu, ka izpildei Apvienotās Karalistes tiesībsargājošajām institūcijām plānots nodot Rīgas apgabaltiesas pērnā gada 28.decembra lēmumu par iepriekšminēto četru bijušo VN amatpersonu īpašumu apķīlāšanu. Šāds lēmums par viena miljona latu apjoma prasījuma nodrošinājuma piemērošana ārvalstniekiem, kas vadījuši uzņēmumu Latvijā, ir bezprecedenta gadījums Latvijas vēsturē, norādīja paziņojuma autori.

Savukārt VN šo paziņojumu nodēvēja par nepatiesu un uzskatīja, ka tas ir atsaucams.

VN uzsvēra, ka Rīgas apgabaltiesa jau 10.janvārī aizstājusi šo 28.decembrī piemēroto prasības nodrošinājuma līdzekli - četru atbildētāju mantas un naudas apķīlāšanu - ar viena miljona latu iemaksāšanu tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Šis lēmums jau ir izpildīts.

Kā ziņots, akcionāru konflikti "Ventspils naftā" (VN) turpinās ar jaunu sparu - mazais akcionārs "Anasko biznesa navigācijas grupa" apsūdz VN lielāko akcionāru "Vitol Group" negodprātīgā rīcībā, pērn vasarā rakstīja portāls "Pietiek.com".

"Anasko biznesa navigācijas grupa" vērsusies pie Ministru prezidenta, ģenerālprokurora un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores ar iesniegumu, kurā norāda, ka situācija, kad VN jau gadiem no savas pamatdarbības neko nepelna, "radusies tikai un vienīgi "Vitol" grupas negodprātīgas un krāpnieciskās rīcības dēļ, visu uzņēmuma peļņu novirzot uz savas grupas uzņēmumiem".

Valsts no šīs rīcības pēdējos divos gados saskaņā ar iesniegumā minētajiem faktiem cietusi 8,4 miljonu latu zaudējumus no nesaņemtajiem nodokļu maksājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!