Foto: Pixabay
Ceturtdien, 11. augustā, elektrības cena uz vienu stundu atkal pārkāps 1000 EUR/MWh slieksni, no plkst. 13.00 līdz 14.00 pēc Latvijas laika sasniedzot 1240 EUR/MWh, liecina "Nord Pool" biržas dati. Tāda pat cena būs vērojama arī Lietuvā, bet ne Igaunijā.

Jau vēstīts, ka 21. jūlijā, elektrības cena Latvijā uz vienu stundu (no plkst. 18.00 līdz 19.00 pēc Latvijas laika) sasniedza 2100 EUR/MWh, tā ir visu laiku augstākā elektrības cena Latvijas tirdzniecības apgabalā. Tāda pat cena tika piedzīvota arī Lietuvā.

Iepriekš vēsturiski augstākās stundas cenas rekords tika sasniegts pērnā gada decembrī – 1000 EUR/MWh. Jaunās rekordcenas sekmē ne tikai pašu ražošanas un starpsavienojumu jaudu trūkums, bet arī elektroenerģijas tirgus fons ar daudziem izaicinājumiem.

Jau iepriekš portālam "Delfi Bizness" Igaunijas energokompānijai "Eesti Energia" piederošā elektrības un gāzes tirgotāja "Enefit" valdes priekšsēdētājs Krists Mertens skaidroja, ka saistībā ar ievērojamu dabasgāzes cenu pieaugumu, riskiem par tās piegādes pārtraukumiem Eiropā un jaunu konkurētspējīgu ģenerējošo jaudu deficītu nav izslēgts, ka šāds cenu lēciens varētu atkārtoties arī nākotnē. Arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) Enerģētikas departamenta Tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs Jānis Negribs teic, ka kamēr mums Latvijā un Lietuvā un reģionā kopumā ir jaudu ražošanas deficīts, šādi cenu pīķi var atkārtoties, ja samazinās kapacitāte savienojumos ar Igauniju, Zviedriju, Somiju. Elektroenerģijas cena var nesasniegt vēlreiz 2100 EUR/MWh, bet, piemēram, 1000-1500 EUR/MWh, kā tas būs 11. augustā.

"Augstsprieguma tīkls" ir vairākkārt uzsvēris, ka Baltijā pietrūkst stabilas bāzes ģenerējošās jaudas, kas spētu stabilizēt cenas šādos gadījumos. Lai arī energoapgādes sistēmas darbs ir stabils, elektroenerģijas bilance ir saspringta, jo ir ierobežotas piegādes avotu iespējas, kam galvenokārt ir divi iemesli – zema vietējā ģenerācija un ierobežotas importa iespējas. Samazināts piedāvājums pie nemainīga pieprasījuma rada cenu pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!