Foto: Publicitātes foto

Šā gada sākumā tika atklāta jauna valsts atbalsta programma lielo investīciju projektu īstenošanai, kuras mērķis ir stimulēt Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgu projektu īstenošanu. Šodien, 9. decembrī Alūksnes novada Jaunlaicenē simboliski tika parakstīts šīs programmas ietvaros pirmais investīciju līgums par koka ēveļskaidu plātņu ražošanas uzņēmuma "Cewood" jaunās ražotnes izveidošanu, informē "Altum" pārstāvji.

Šī projekta investīciju apjoms ir 16,5 miljoni eiro, no kuriem 4,9 miljoni eiro ir "Altum" aizdevums kapitāla atlaides veidā, 3 miljoni eiro ir paša uzņēmuma līdzfinansējums, savukārt 8,5 miljoni eiro – bankas "Luminor" aizdevums.

Jaunā ražotne darbu sāks 2024. gadā. Projekta ietvaros plānots iegādāties un uzstādīt jaunas ražošanas un pēcapstrādes iekārtas, kā arī paplašināt esošās ražotnes telpas produkcijas uzglabāšanai. Līdz ar ražotnes atvēršanu "Cewood" ražošanas jauda pieaugs no 1,7 miljoniem līdz 4,7 miljoniem m2 koka ēveļskaidu plātņu gadā. Darbu turpinās arī esošā rūpnīca.

"Ikviens jauns uzņēmējdarbības projekts ir apliecinājums mūsu uzņēmēju ambīcijām veicināt ieguldījumus Latvijas ekonomikā. Lai motivētu uzņēmējus realizēt zināšanu ietilpīgus projektus un radīt augstas pievienotās vērtības produktus Latvijā, Ekonomikas ministrija izstrādāja jaunu atbalsta programmu lieliem investīciju projektiem. Prieks, ka uzņēmēji šo atbalstu uzmanto, lai veiktu ieguldījumus jaunu produktu izstrādē un tehnoloģisko procesu ieviešanā, sadarbotos ar vietējiem mazajiem uzņēmējiem un nodrošinātu jaunas darba vietas. Tas ir svarīgi mūsu tautsaimniecības turpmākai attīstībai," saka ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

"Cewood" ir vienīgais koka ēveļskaidu plātņu ražotājs Baltijas valstīs. Sešu gadu laikā kopš ražošanas uzsākšanas uzņēmums pārdošanas apjomus palielinājis aptuveni 15 reizes. Uxņēmums veiksmīgi attīstījis noieta tirgu daudzās pasaules valstīs, piemēram, Dānijā, ASV, Spānijā un Vācijā, nemainīgi stiprinot savas pozīcijas mājas tirgū – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

"Šī finanšu atbalsta programma ļaus "Cewood" konkurēt ar pasaules vadošajiem dizaina un akustisko materiālu ražotājiem un piegādātājiem, kā arī kļūt par kokskaidu cementa plātņu lielāko ražotāju Austrumeiropā un palielināt eksporta apjomu visā pasaulē. Jau šobrīd 90% no saražotās produkcijas eksportējam. Valsts un uzņēmumu savstarpēja sadarbība un mijiedarbība ir veiksmīgas valsts attīstības pamatā. Turpinām investēt arī izglītībā, sadarbojoties ar Latvijas augstskolām, esam soli priekšā, pētām jaunas attīstības iespējas nākotnē," plānos dalās "Cewood" valdes loceklis Ingars Ūdris.

Lielo investīciju projektu atbalsta programma tika atvērta 2022. gada janvārī, un tā ir paredzēta lielo uzņēmumu projektiem virs 10 miljoniem eiro, kas rada augstas pievienotās vērtības produktus. Programma unikāla ar to, ka uzņēmums, sasniedzot projekta mērķus un izpildot noteiktus kritērijus, var pretendēt uz aizdevumu ar kapitāla atlaidi jeb dzēst "Altum" piešķirto aizdevuma daļu. No visiem iesniegtajiem projektiem Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) divās kārtās ir atlasījusi un tālākai vērtēšanai "Altum" iesniegusi 21 projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!