Foto: F64

Saņemto laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu piecām piemājas saimniecības novietnē esošajām cūkām Ciblas novada Ciblas pagastā, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Kā norāda PVD pārstāve Anna Joffe, šovasar šis ir otrais gadījums, kad ĀCM konstatē mājas cūkām.

Joffe informē, ka šīs piecas ar ĀCM slimās mājas cūkas ir likvidētas un šodien tiks iznīcinātas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu dedzinātavā.

Jau rakstīts, ka pēc pārtraukuma ĀCM saslimšana mājas cūkām tika konstatēta 16. jūnijā Daugavpils novada Dubnas pagastā. Pirms tam pēdējais konstatētais ĀCM bija 2014. gada 17. septembrī.

Ciblas novada Ciblas pagastā ĀCM bija konstatēts vienai meža cūkai šī gada 3. jūlijā, nepilna kilometra attālumā no piemājas saimniecības.

Līdz 30. jūnijam ĀCM bija konstatēts 296 mežacūkām 19 novadu 44 pagastos, skarta arī viena pilsēta - Dagda. Mājas cūkām šogad pirmais ĀCM gadījums bija 16.jūnijā, kad ĀCM tika konstatēts 18 cūkām. Līdz ar to kopumā šogad ĀCM konstatēts 23 mājas cūkām.

Savukārt kopš pagājušā gada uzliesmojuma saslimušas 95, bet iznīcinātas 587 mājas cūkas.

Kā norāda Joffe, lai arī Ciblas novada saimniecībā tika ievēroti biodrošības pasākumi un saimnieki bija informēti par ĀCM, iespējamais inficēšanās cēlonis piemājas saimniecībā esošo mājas cūku saslimšanai ir svaigi pļautas zaļbarības izbarošana.

Pēc slimības atklāšanas PVD, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, ir sācis ĀCM apkarošanas pasākumu ieviešanu, nosakot karantīnas zonas.

Ap skarto novietni trīs kilometru rādiusā noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona.

Šajās teritorijās pastiprināti kontrolēs mājas un meža cūku veselības stāvokli. Karantīnas zonās pastiprināti kontrolēs arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustību.

PVD atgādina un atkārtoti aicina ievērot visus noteiktos biodrošības pasākumus, bet jo īpaši uzsver, ka mājas cūkām nevajag dot zaļbarību un pagalmos pļautu zāli.

Tā kā piemājas saimniecībās cūku piebarošana ar svaigu zāli laika gaitā izveidojusies par tradīciju, situācijā, kad pieaug ĀCM gadījumu skaits meža cūkām, tas rada lielus inficēšanās draudus mājas cūkām, jo zālē var būt ĀCM vīruss, ko tur ievazājušas meža cūkas.

PVD arī aicina neturēt cūkas āra aplokos, jo tās var kontaktēties ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem. Dzīvnieku kopšanai tiek ieteikts izmantot tikai šim darbam paredzētu apģērbu un apavus, kuri netiek lietoti ārpus novietnes.

Pie ieejas cūku novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, novietnē regulāri jāveic tīrīšana un dezinfekcija. Tāpat jāizvērtē, kur stāv pakaiši, ruļļi, kur atrodas salmu kaudzes, jo tie var būt inficēti, ja tiem ir piekļuvušas meža cūkas.

PVD atgādina, ka bioloģiskā drošība ir pasākumu komplekss, kuru ievērojot dzīvnieku turētājs var pasargāt savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazināt infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Par biodrošības pasākumu ieviešanu un izpildi novietnēs, kurās tur un audzē cūku sugas dzīvniekus, tajā skaitā dezinfekcijas līdzekļu iegādi, atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Plašāka informācija, kā arī visu riska zonu karte atrodama PVD mājaslapā. Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" mājaslapā.

Noteikumi attiecas uz cūku turētājiem. Pēc Lauksaimniecības datu centra datiem, Latvijā 2015. gada 1. janvārī bija 7428 cūku sugas dzīvnieku īpašnieki.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!