Foto: F64
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati liecina, ka "Cido grupa" nav tiesīga veikt alkoholisko dzērienu, t.sk. alus ražošanu kopš 2019. gada 28. jūnija. Uzņēmumā teic, ka lēmums apturēt ražošanu "Līvu alus darītavā" ir uz laiku un tas nonācis pie lēmuma patlaban Latvijā ražot un attīstīt tā portfelī ietilpstošās amatalus un ekskluzīvās augstākās kvalitātes alus šķirnes. "Cido grupas" populārākie alus zīmoli ir "Līvu", "Lielvārdes", "Lāčplēsis", "Staburags".

"Cido grupa" norāda, ka pastāvīga akcīzes nodokļa pieauguma, reklāmas un pārdošanas ierobežojumu, kā arī valsts demogrāfiskās situācijas dēļ, pēdējo 10 gadu laikā Latvijas alus tirgus ir sarucis par aptuveni 25%. Tāpēc uzņēmums nonācis pie lēmuma patlaban Latvijā ražot un īpaši attīstīt tā portfelī ietilpstošās amatalus un ekskluzīvās augstākās kvalitātes alus šķirnes, savukārt pārējās turpināt ražot uzņēmuma grupas citās ražotnēs Lietuvā, Somijā un Dānijā.

SIA "Cido Grupa" valdes priekšsēdētājs Marijus Valds Kirstuks (Marijus Valdas Kirstukas) teic, ka lēmums uz laiku apturēt ražošanu "Līvu alus darītavā" neietekmēs uzņēmuma augstākās kvalitātes alus zīmolu piegādi tirgū. Vadošajām alus darītavām šī ir ierasta prakse – stingrā uzraudzībā un pēc tradicionālām receptēm ražot produkciju savās alus darītavās visā pasaulē.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā "Bauskas alus" noslēdza darījumu par 100% kapitāldaļu pārdošanu "Cido grupai". "Jau vairākus gadus esmu raudzījies pēc pēcteča, kas turpinātu mūsu aizsākto ceļu," toreiz teica "Bauskas alus" līdzīpašnieks un valdes loceklis Vladimirs Barskovs, piebilstot, ka "Cido grupa" izraudzīta pēc ilgstošiem meklējumiem un sadarbības ar vairākām kompānijām.

"Cido grupa" norāda, ka "Bauskas alus" turpina darbu kā neatkarīga alus darītava, ražojot, virzot un pārdodot produktus tirgū. Tajā pašā laikā tā izmanto "Cido grupas" tirdzniecības un izplatīšanas tīklu.

Jāatgādina, ka Konkurences padome savā "Alus izplatīšanas tirgus uzraudzības" ziņojumā 2019. gadā minēja, ka "Cido grupa" pārcēlusi savas ražotnes uz ārzemēm un pēc tam alu importē realizācijai atpakaļ uz Latvijas tirgu. Bet konkrētu gadu un ceturksni, kad ražotnes pārceltas, Konkurences padome neuzskaitīja.

Uzņēmumā norāda, ka pēdējo 10 gadu laikā SIA "Cido grupa" ir investējusi vairāk nekā sešus miljonus eiro ražotnēs Latvijā. Bet pērn uzņēmums nodokļos Latvijā samaksāja vairāk nekā 25 miljonus eiro. "Cido grupa" ir reģistrēta 1994. gadā, un tā pieder Dānijas "Royal Unibrew". Uzņēmuma produktu portfelī ietilpst sulas, nektāri un sulu dzērieni, kā arī minerālūdens, dzeramais ūdens un alus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!