Foto: Publicitātes attēli

Liepājas cietuma būvniecības iepirkuma komisija ir saņēmusi sākotnējos piedāvājumus un turpina konkursa procedūru ar sarunām, lai izraudzītu saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu. Sākotnējie piedāvājumi ir saņemti no diviem pretendentiem – SIA "Citrus Solutions" un AS "UPB", informē Tieslietu ministrija (TM).

Liepājas cietuma projekta realizācijā tiks izmantota “design&build” jeb “projektē un būvē” metode, apvienojot izmaiņu veikšanu būvprojektā, autoruzraudzību un būvdarbus vienā pakalpojumā. Lai nodrošinātu kvalitatīvu būvdarbu izpildi, no uzvarētāja tiks prasīts uzņemties pilnu atbildību par būvprojektu un būvdarbu īstenošanu.

“Delfi” iepriekš ziņoja, ka pērn novembrī valdība precizēja jau piešķirtā finansējuma sadalījumu pa gadiem, bet nemainīja cietuma būvniecībai paredzēto finansējumu – nedaudz vairāk kā 146,898 milj. eiro. Saskaņā ar novembrī valdības lemto 2022.gadā saistības būs 6,158 milj. eiro, 2023.gadā – gandrīz 39,4 milj. eiro, bet 2024.gadā – 90,193 milj. eiro apmērā.

Jaunā Liepājas cietuma kompleksa būvniecību plānots pabeigt 34 mēnešu laikā pēc līguma parakstīšanas ar iepirkuma procedūrā uzvarējušo pretendentu. Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam Tieslietu ministrija nepieciešamības gadījumā var pagarināt termiņu līdz 2025. gada 31. decembrim, ja Liepājas cietuma būvniecības konkursa procedūrā ar sarunām iespējams panākt pēc iespējas konkurētspējīgāko piedāvājumu.

Līdz šim ir izraudzīts saimnieciski izdevīgākais piedāvājums cietuma būvuzraudzības nodrošināšanai. Ir veikta cietuma teritorijas ģeotehniskā izpēte un teritorijas atmežošana, sagatavojot teritoriju būvdarbu sākšanai.

Liepājas cietums ir kopējai sabiedrības drošībai nozīmīgs infrastruktūras objekts, kas ļaus sākt jaunas sodu izpildes sistēmas ieviešanu, pilnveidojot ieslodzīto resocializācijas procesu, tādējādi radot ietekmi arī uz atkārtotu noziegumu izdarīšanas jeb recidīva rādītāju samazināšanu.

Latvijā pašlaik ir deviņas ieslodzījuma vietas, no tām sešas ēkas ir vairāk nekā 100 gadus vecas. Ēkas un infrastruktūra ir fiziski un morāli novecojušas, tās neatbilst cietuma vajadzībām, jo arī sākotnēji netika būvētas kā cietumi, bet gan laika gaitā pielāgotas. Latvijā šis būs pirmais jaunbūvētais cietums pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!