Foto: stock.xchng

Lai pastiprinātu cīņu pret cigarešu kontrabandu, četras pasaules lielākās tabakas izstrādājumu kompānijas - "British American Tobacco", "Imperial Tobacco Group", "Japan Tobacco International" un "Philip Morris International" - ir izveidojušas Digitālās kodēšanas un izsekošanas asociāciju.

Kā informēja asociācijas pārstāvji, organizācija dibināta ar mērķi veicināt starptautisko normu un digitālo tehnoloģiju izmantošanu, palīdzot valstīm cīnīties pret kontrabandu, viltošanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Asociācija iecerējusi piedāvāt tehnoloģiju, kas piedāvā caur mobilo tālruni piekļūt informācijai, kura valstij nepieciešama, lai aizsargātu nodokļu ieņēmumus. Tāpat ar rīka palīdzību varēs pārliecināties par kravu sūtījumu likumību un atbilstību starptautiskajām regulējošo prasību normām, tostarp Pasaules Veselības organizācijas protokolam par tabakas nelegālās aprites novēršanu.

Kā norādījis DCTA pārstāvis Pats Henagans, patlaban legālās piegādes ķēdes ir sarežģītas, un tajās iesaistīti daudzi dalībnieki. Savukārt noziedznieki un teroristi, kas nodarbojas ar nelegālo preču kontrabandu, izmanto viltīgas un izsmalcinātas metodes. Līdz ar to valstu valdībām, ja tās iecerējušas gūt taustāmus panākumus problēmas risināšanā, piegādes ķēžu nodrošināšanai jāizmanto visjaunākie tehnikas sasniegumi.

''Šajos laikos, kad tiek ievērota taupība un valstu valdības meklē ceļus, kā nodrošināt nodokļu ieņēmumus un cīnīties ar noziedzniekiem, kuri melnajā tirgū gūst dāsnu peļņu. Mēs noteikti varam piedāvāt tehnoloģijas un kompetenci, kas nepieciešamas, lai gūtu reālus panākumus,'' norādīja Henagans.

Tiek lēsts, ka 12% no pasaules cigarešu tirgus ir nelegāls, kas līdzinās aptuveni 660 miljardiem cigarešu gadā, zaudēto nodokļu ieņēmumu veidā valstīm ik gadu izmaksājot vairāk nekā 40 miljardus ASV dolāru (21,8 miljardus latu). Arī nelegālā alkohola aprites apjomi ir ievērojami - Pasaules Veselības organizācija lēš, ka aptuveni 30% no pasaulē patērētā alkohola saražots nelegāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!