Foto: PantherMedia/Scanpix

Saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) mežacūku skaits Latvijā būtu jāsamazina no esošajiem 70 000 līdz 12 000, kā tas notika pagājušā gadsimta 90.gados, kad Latvijā plosījās klasiskais cūku mēris, otrdien Latvijas Radio sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš atzina, ka ĀCM Latvijā, Igaunijas pierobežā ir nokļuvis vai nu ar medību produktiem, kas ievesti un nejauši izmesti, inficējot mežacūkas, vai arī mežacūkas atnākušas no Krievijas cauri Igaunijai.

Tāpat iespējams, ka slimība nāk no Krievijas un to pārvadā tūristi, kas brauc no Krievijas.

Balodis atzina, ka slimība Latvijā turpina izskatīties, taču tās ierobežošanas pasākumi tagad tikai sākušies.

Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēra dēļ, izsludinot ārkārtas situāciju Valkas novadā un tam piegulošajos novados, ārkārtas situācijas zona savienosies ar Latgalē noteikto zonu, tādējādi iekļaujot visu pierobežu ar Krieviju un Igauniju. Par ārkārtas situācijas izsludināšanu Valkas novadā un tam piegulošo novadu teritorijās valdība lems otrdien, 22.jūlijā, izskatot Zemkopības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu.

Kopumā ārkārtas situāciju paredzēts izsludināt 20 novados - Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas un Rēzeknes novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!