Foto: LETA

Pastāv bažas, ka cūku mēris var izplatīties visā valsts teritorijā, tāpēc otrdien valdībai būs jāpieņem pietiekami nopietns lēmums par plašas teritorijas – visas Latvijas pierobežas - pasludināšanu par ārkārtas zonu, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš atzina, ka jo ātrāk tiks ieviesta ārkārtas situācija, jo lielākas cerības slimības izplatību apturēt.

Saistībā ar slimības atklāšanu Ziemeļvidzemē par to jau piektdien Jau piektdien informēti atbildīgais Igaunijas dienests. Arī kaimiņvalstī tiks ieviesti drošības pasākumi.

Balodis arī atzina, ka, slimības ierobežošanai mežacūku populācijas vidū, Latgalē mednieki efektīvi strādā un nomedīto mežacūku apjoms ir trīs reizes lielāks, nekā citur Latvijā, kas esot samērā pietiekami, lai mazinātu slimības tālāku izplatību.

Kā ziņots, 18.jūlijā, apstiprināti pieci jauni Āfrikas cūku mēra gadījumi, no tiem viens Vidzemē - vīruss bijis četrām mājas cūkām un vienai atrastajai mežacūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā, bet pārējie - Latgalē.

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ izsludinot ārkārtas situāciju gan Valkas, gan Valmieras novados, ārkārtas situācijas zona savienosies ar Latgalē noteikto zonu, tādējādi iekļaujot visu pierobežu ar Krieviju un Igauniju, iepriekš paziņoja Balodis. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!