Darbs pie plāna ēnu ekonomikas mazināšanai 2016. - 2020. gadam vēl turpinās, taču Finanšu ministrijas teiktais liecina, ka stingrākas prasības varētu tikt noteiktas gan apbedīšanas pakalpojumu jomā, gan īpašuma izīrēšanas jomā.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis portālam "Delfi" skaidro, ka, izstrādājot "Valsts iestāžu darba plāna ēnu ekonomikas mazināšanai 2016. - 2020. gadam", plānotie priekšlikumi tiek saskaņoti ar iesaistītajām pusēm gan elektroniski, gan klātienē un plānā tiks iekļauti pasākumi, kuri ir izvērtēti un kuriem ir saprotama īstenošana.

Līdz šim notikusi sanāksme par iespēju ieviest riska vadību komersantu reģistrācijas procesā, un tagad iecere tiek precizēta.

Vēl ieplānotas sanāksmes par ēnu ekonomikas mazināšanas iespējām apbedīšanas pakalpojumu sniegšanā, iespēju ierobežot fizisko personu nereģistrēto saimniecisko darbību nekustamo īpašumu izīrēšanas jomā, kā arī iespēju ierobežot atļauju, kas apliecina tiesības reģistrēt uzņēmuma adresi nekustamajā īpašumā, viltošanas gadījumus.

Tāpat tiks apspriestas ēnu ekonomikas mazināšanas iespējas būvniecībā, tostarp valsts pasūtījumos.

FM uzsver, ka pasākumiem ēnu ekonomikas mazināšanai ir jābūt rūpīgi izvērtētiem, lai, tos īstenojot, tiktu sasniegts pasākuma mērķis - ierobežota ēnu ekonomika, nevis radīts administratīvais slogs kādai no nozarēm.

"Ņemot vērā ievērojamo priekšlikumu skaitu, kas ir jāizvērtē un jāsaskaņo ar visām pasākuma īstenošanā iesaistītajām pusēm pirms tie tiek iekļauti plānā, ministrija plāno, ka plāna projekts Ēnu ekonomikas apkarošanas padomē tiks iesniegs līdz 2015. gada beigām," klāsta Jarockis.

Jau vēstīts, ka pašlaik ēnu ekonomikas apmērs Latvijā ir ap 23,6%, bet finanšu ministrs Jānis Reirs (V) norādījis, ka līdz 2020. gadam tas būtu jāsamazina līdz Eiropas Savienības (ES) vidējam līmenim - 18,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!