Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Atvaļinājumu laiks izsenis gājis ciešā sazobē ar pieprasījumu pēc bieziem romāniem, turklāt tepat pie durvīm jau klauvē jaunais mācību gads – skolēniem atkal būs jāsāk lūkot pēc skolas lietām, tāpēc grāmatnīcas arvien biežāk tiek iekļautas iepirkšanās maršrutos. Arī digitālās grāmatu tirgotavas, lai arī pieprasījums pēc e-grāmatām, par spīti pandēmijai, joprojām nav salīdzināms ar lasītāju kāri lasīt drukātās grāmatas.

Aizvadītais gads izdevniecībai "Zvaigzne ABC" bijis trauksmains un notikumiem bagāts, bet kopumā izdevies tikt galā ar pandēmijas šķēršļiem, slēgtiem veikaliem un ierobežojumiem. Apgrozījums salīdzinājumā ar gadu iepriekš bijis mazāks, bet ne dramatiski, intervijā "Delfi Bizness" atklāj izdevniecības valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka. Sarunā viņa stāsta gan par jauno izglītības modeli "Skola 2030" un tam steidzami nepieciešamajiem mācību līdzekļiem, gan to, kāpēc šogad nav pieļāvusi nevienu tirdzniecības akciju grāmatnīcās, un skaidro arī milzīgo grāmatu cenu lēcienu Lietuvā.

Gada sākumā iesniedzāt prasību Satversmes tiesā saistībā ar tirdzniecības aizliegumu. Ir saņemta atbilde?

Satversmes tiesa diezgan ilgi klusēja, bet bijām absolūti pārliecināti, ka mūsu iesniegumu pieņems, jo tas bija rūpīgi izstrādāts un balstīts uz vairākiem Satversmes pantiem . Tad, manuprāt, notika kāda politiskā vienošanās, un mums atbildēja, ka Satversmes tiesas kompetence ir likumdošana un tiesību normas, bet tas, kas pieņemts Covid-19 laikā, nav tiesību normas, bet administratīvie akti. Tātad, ja sūdzamies tikai par administratīvajiem aktiem, tā ir Administratīvās tiesas piekritība.

Ar advokātiem runājām, ka Administratīvā tiesa, protams, dod iespēju piedzīt zaudējumus. Tomēr visi zinām, ko nozīmē tiesāties, cik tas var būt destruktīvs process.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!