Foto: Publicitātes attēli

Degvielas uzpildes staciju tīkls "Circle K Latvia" sācis sadarbību ar Latvijas jaunuzņēmumu "Koffeco", kas izstrādājis risinājumu, kā pārstrādāt kafijas biezumus. Risinājums tapis sadarbībā ar Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūtu atkritumu pārstrādes jomā.

Līdz ar to "Koffeco" Latvijas tirgū sevi pieteiks ar kurināmo – kafijas briketēm, kas būs pieejamas "Circle K" veikalu plauktos nākamā gada martā.

"Gada laikā "Circle K" degvielas uzpildes stacijas pārdod vairāk nekā septiņus miljonus kafijas krūzīšu, kas veido 90 tonnas kafijas atkritumu. Sadarbībā ar "Koffeco" varam īstenot noslēdzošo posmu ilgtspējīgas kafijas dzīves ciklā un nodot kafijas biezumus otrreizējai pārstrādei," teic "Circle K Latvia" Tirgus attīstības departamenta direktors Gatis Pavārs.

Kafijas biezumi, kas parasti nonāk atkritumu tvertnēs kopā ar citiem sadzīves atkritumiem, izdala metānu. "Metāns ir 86 reizes videi kaitīgāka siltumnīcas efekta gāze nekā oglekļa dioksīds jeb CO2. Par katru kafijas atkritumu tonnu, kas sadalās izgāztuvēs, 340 m3 metāna nonāk apkārtējā vidē," stāsta "Koffeco" tehnoloģiju vadītājs, RTU Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta doktors Andrejs Šiškins.

Turklāt "Koffeco" vadītājs Viktors Krišjansons uzsver, ka kafijas atkritumu nodošana otrreizējai pārstrādei ir dubults ieguvums – tas ne tikai būtiski samazina vides piesārņojuma risku, bet ļauj iegūt efektīvāku produktu. "Dedzinot koksni, atmosfērā tiek izdalīts viss CO2, kas kokā krājies 100-150 gadus, savukārt kafijas augļa serdene izveidojas viena gada laikā. Kafijas briketes ir ne tikai videi draudzīgāks, bet arī efektīvāks kurināmais, jo kafijas biezumi dedzināšanas laikā izdala līdz pat 25% vairāk siltuma un deg par 20% ilgāk nekā vairums koksnes veidu."

Jaunuzņēmuma mērķis tuvākajā laikā ir izstrādāt jaunas tehnoloģijas un veidus, kā pārstrādāt izlietotos kafijas biezumus. "Nākamo divu gadu laikā turpināsim darbu pie kafijas brikešu un granulu izveides, kā arī ražosim vienreizlietojamus galda piederumus un karsto dzērienu krūzes. Nākotnē plānojam iegūt arī ļoti vērtīgu ekstraktu – kafijas ēterisko eļļu, kas īpaši noderīga kosmētikas nozarei, kā arī aktivēto ogli. Ogles atlikumus var izmantot gan ūdens attīrīšanai, gan grila brikešu pagatavošanai," teic Krišjansons.

Līdz šim "Circle K" pārstrādei nodevis jau divas tonnas kafijas biezumu, no kā izstrādāti pirmie produktu prototipi. Kafijas biezumu pārstrādes procesā izmanto modernas iekārtas. Biezumi tiek sasmalcināti, pārveidoti ar augstas temperatūras iedarbību, sadalīti un sablīvēti, rezultātā iegūstot gala produktu – kafijas briketes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!