Foto: F64

Laikā, kad Eirozonā ekonomiskā izaugsme ir sabremzējusies, Latvijā uzņēmēji saglabā piesardzīgu optimismu un uzņēmēju noskaņojuma indekss turpina paaugstināties, liecina pēdējais bankas "Citadele" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS īstenotais "Citadele Index" pētījums.

Jaunākais pētījums liecina, ka, spītējot nelabvēlīgajām tendencēm Eirozonā, Latvijā uzņēmēji saglabā piesardzīgu optimismu, un uzņēmēju noskaņojuma indekss turpina paaugstināties - no 51,89 punktiem šā gada 1.ceturksnī uz 53,04 punktiem šā gada 2.ceturksnī. Tas ir augstākais rādītājs kopš 2007.gada nogales.

Eksperti šos rezultātus skaidro ar Latvijas uzņēmēju spēju diferencēt noieta tirgus, spēju eksporta tirgiem piedāvāt augstas kvalitātes produktus par konkurētspējīgu cenu, kā arī ar Latvijas iekšējā patēriņa pieauguma pozitīvo ietekmi uz uzņēmējdarbību.

Uzņēmēju vērtējumā pēdējo sešu mēnešu laikā situācija ir nedaudz uzlabojusies – tagadnes indeksa vērtība ir paaugstinājusies no 47,94 punktiem šā gada 1.ceturksnī uz 51,18 punktiem šā gada 2. ceturksnī. Tas liecina: ja uzņēmēji situāciju šā gada 1. ceturksnī tā brīža situāciju vērtēja kā drīzāk pesimistisku, tad 2. ceturksnī pašreizējā situācija tiek vērtēta piesardzīgi optimistiski. Arī attiecībā uz nākamo pusgadu uzņēmēji Latvijā raugās samērā optimistiski, indeksa vērtībai sasniedzot 54,9 punktus.

Analizējot pētījuma rezultātus dažādu tautsaimniecības nozaru griezumā, redzams, ka visās tautsaimniecības nozarēs uzņēmēju noskaņojuma indekss ir paaugstinājies un raksturojams kā piesardzīgi optimistisks. Taču visstraujākais noskaņojuma indeksa kāpums vērojams būvniecības uzņēmumu grupā, kur indeksa vērtība ir paaugstinājusies no 50,62 punktiem 1. ceturksnī uz 55.13 punktiem gada 2.ceturksnī. Būvniekiem seko ražošanas uzņēmumi ar 54,68 punktiem, tad tirdzniecības nozares uzņēmumi (53,24 punkti) un pakalpojumu nozares uzņēmumi (51,88 punkti).

"Visstraujāk audzis būvniecības nozares uzņēmēju novērtējums ekonomiskajai aktivitātei nozarē kopumā. Arī nākotnes prognozēs šīs nozares uzņēmēji ir optimistiskāki nekā citi," atzīst tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Pēdējā pusgada laikā būtiski audzis uzņēmēju vērtējums par vispārējo ekonomisko aktivitāti valstī. Ja 2011.gada nogalē ekonomisko aktivitāti valstī uzņēmēji vērtēja kā drīzāk pesimistisku, tad 2012.gada 1.pusgadā uzņēmēju vērtējums ir piesardzīgi optimistisks, indeksam pieaugot no 43,94 punktiem 2011.gada 4. ceturksnī uz 51,79 punktiem šā gada 1. ceturksnī un 54,39 punktiem šā gada 2. ceturksnī.

Uzņēmēju skatījumā pozitīvi vērtējama arī uzņēmumu rentabilitāte. 2012. gada 2. ceturksnī rādījums par šo indeksa komponenti pirmo reizi kopš 2007. gada pakāpies virs 50 punktu robežas. Nedaudz uzlabojušies ir arī uzņēmēju vērtējumi ekonomiskajai aktivitātei un konkurencei pārstāvētajā nozarē, uzņēmuma apgrozījumam, finansiālajam stāvoklim un investīciju apjomam.

Kā norāda bankas "Citadele" galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis, Eiropā ekonomiskā izaugsme ir būtiski sabremzējusies. Līdz ar to arī biznesa cilvēku noskaņojuma rādītāji pasliktinās, par ko liecina, piemēram, Vācijas IFO indekss.

"Arī mūsu Baltijas kaimiņvalstis jau ir izjutušas Eiropas notikumu sekas. Lietuvā un Igaunijā apstrādes rūpniecībā vērojama stagnācija jau kopš 2011. gada vidus, kam sekojis būtisks IKP pieauguma tempu sabremzējums. Situāciju Lietuvā un Igaunijā var skaidrot ar to, ka šīs valstis ir salīdzinoši vairāk atkarīgas no eksporta un tāpēc arī jūtīgākas pret norisēm ārējos tirgos, it īpaši, Eirozonā. Nozīmīgs atspaids Latvijas ekonomikai un arī uzņēmēju noskaņojumam pašlaik ir iekšējā patēriņa pieaugums" norāda Vaikulis.

"Citadele Index" pētījuma pamatuzdevums ir iegūt vienotu indeksu, kas raksturotu Latvijas uzņēmēju subjektīvo vērtējumu ekonomiskajam stāvoklim valstī. "Citadele Index" tiek aprēķināts, apkopojot un izvērtējot 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus. Indekss atspoguļo arī uzņēmēju viedokli un situācijas prognozes par ekonomisko aktivitāti valstī, ekonomisko aktivitāti dažādās nozarēs, kā arī par dažādiem uzņēmumu darbības rādītājiem: rentabilitāti, apgrozījumu, finansiālo stāvokli, darbinieku skaitu, investīciju apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!