Foto: stock.xchng

Latvijas uzņēmēji šī gada pirmajā ceturksnī ir atguvuši piesardzīgu optimismu, kas sasniedz gandrīz 2007.gada nogales līmeni, - liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktais "Citadele Index" pētījums.

Ja 2011.gada nogalē uzņēmēji Latvijā bija noskaņoti piesardzīgi un viņu noskaņojums bija raksturojams kā drīzāk pesimistisks, tad 2012.gada pirmajā ceturksnī uzņēmēji atkal ir atguvuši piesardzīgu optimismu. Uzņēmēju noskaņojuma indeksa vērtība ir sasniegusi 51,89 punktus, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008.gada sākuma. Līdzīgs optimisma līmenis bija vērojams 2007.gada nogalē, kad indeksa vērtība bija 51,93 punkti.

"Salīdzinot ar pērnā gada nogali, psiholoģiskais fons Eiropā ir būtiski uzlabojies. 2011.gada pēdējos mēnešos eirozona grīļojās uz tūlītējas sistēmiskas finanšu krīzes sliekšņa, mediji bija pilni ar satraucošiem virsrakstiem. Tas atspoguļojās arī Latvijas uzņēmēju noskaņojuma sliktākos rādītājos. Kopš tā laika, galvenokārt pateicoties Eiropas Centrālās bankas agresīvajiem un izlēmīgajiem soļiem, sistēmiskie riski ir būtiski mazinājušies. Finanšu tirgos gada pirmajos mēnešos bija atjaunojusies interese par riska aktīviem un paralēli uzlabojušies uzņēmēju noskaņojuma rādītāji Eiropā, tostarp arī Latvijā," saka bankas "Citadele" galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis.

Viņš atzīst, ka "mūsu uzņēmējiem noteikti palīdz arī fakts, ka Latvijas apstrādes rūpniecības jaunie pasūtījumi, it sevišķi no eksporta puses, pagaidām saglabājas salīdzinoši augstā līmenī".

Vaikulis gan norāda, ka Latvijas biznesa noskaņojuma rādītāju uzlabojumi pirmajā ceturksnī nav tik ievērojami, lai izdarītu eksaltēti optimistiskus secinājumus par nākotni. Līdzīgi kā iepriekšējos ceturkšņos, Latvijas uzņēmēju noskaņojumu var vērtēt kā piesardzīgu.

Pētījuma "Citadele Index" tagadnes un nākotnes indeksi liecina, ka uzņēmēju tagadnes noskaņojums joprojām ir piesardzīgs (47,94 punkti). Taču ievērojami ir paaugstinājusies nākotnes indeksa vērtība (no 48,58 punktiem pērnā gada nogalē uz 55,83 punktiem šā gada martā). Tas liecina, ka attiecībā uz nākamo pusgadu Latvijas uzņēmēji ir noskaņoti samērā optimistiski.

Atšķirībā no pērnā gada nogales, kad piesardzīgs optimisms bija vērojams tikai ražošanas nozarē strādājošo uzņēmēju vidū, šā gada pirmajā ceturksnī piesardzīgs optimisms ir vērojams visās tautsaimniecības nozarēs. Visoptimistiskāk noskaņoti ir ražošanas nozarē strādājošie uzņēmēji, tad seko tirdzniecības nozarē strādājošie un pakalpojumu nozarē strādājošie uzņēmēji. Viszemākā indeksa vērtība joprojām ir būvniecības nozarē strādājošo uzņēmēju vidū.

Aplūkojot uzņēmēju noskaņojumu atkarībā no apdzīvotas vietas tipa, redzams, ka visoptimistiskāk ir noskaņoti uzņēmēji laukos un Rīgā. Savukārt mazāk optimistiski ir noskaņoti uzņēmēji citās Latvijas pilsētās.

"Uzņēmēju optimisms laukos, visticamāk, ir skaidrojams ar to, ka lauksaimniecības nozarē strādājošiem uzņēmumiem ir pieejami vairāki atbalsta instrumenti gan no Eiropas Savienības, gan valsts atbalsta programmām," uzskata bankas "Citadele" Uzņēmumu apkalpošanas direkcijas vadītāja Agnese Paegle.

Pētījums "Citadele Index" tiek veikts reizi ceturksnī, lai noskaidrotu uzņēmumu vērtējumu pašreizējai situācijai un prognozes nākamajiem sešiem mēnešiem tādās jomās kā vispārējā ekonomiskā aktivitāte valstī un attiecīgajā uzņēmējdarbības nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!