Foto: LETA

Nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas uzņēmumu grupas "Civinity" uzņēmumi sākuši noslēgt apkures sezonu, "Delfi Bizness" informēja "Civinity" pārstāvji.

Šogad apkure pirmajās “Civinity” uzņēmumu mājās tika noslēgta jau 20. aprīlī. Apkure tiks noslēgta pamazām, sekojot iedzīvotāju izteiktajām vēlmēm par apkures padeves pārtraukšanu, vai atbilstoši siltākiem laikapstākļiem.

"Civinity" secinājis, ka siltumenerģijas patēriņš šīs sezonas laikā pieauga par 14%, salīdzinot ar pagājušo sezonu, savukārt, ņemot vērā apkures tarifa izmaiņas, maksājumi par apkuri iedzīvotāju rēķinos pieauga par 30%.

Tostarp siltumenerģijas tarifs Rīgā sezonas laikā vidēji pieauga par 18%.

"Izmaksu pieaugums par apkuri iedzīvotājiem šajā sezonā ir dramatisks, pie tam, ir grūti paredzēt un plānot izdevumus, ja notiek tik biežas tarifa maiņas. Mēs uzskatām, ka Rīgā, tāpat kā citur Latvijā, ir jāsāk domāt par diversifikāciju siltumenerģijas ražošanā, lai neveidojas atkarība tikai no viena kurināmā resursa," norāda “Civinity” grupas vadītājs Latvijā. Andrjus Bakštons,

Viņš arī atzīmē, ka attiecībā uz siltumenerģijas ražošanu, lētāk nekas nekļūs, tādēļ tagad ir pēdējais brīdis sākt domāt par energoresursu taupīšanu un tieši māju renovāciju.

"Pandēmijas laikā tika izjaukta cilvēku domāšana par labu siltināšanai, jo tika veikti dažādi atbalsta pasākumi no valsts, kā arī siltumenerģijas cenas uz brīdi bija nokritušās. Atbalsts no valsts ir vēlams, īpaši noteiktām iedzīvotāju grupām, tomēr tas ir īslaicīgs glābšanas riņķis un nerisina situāciju kopumā. Valstij būtu skaidrāk jāizstrādā ilgtermiņa stratēģija energoresursu taupīšanas veicināšanai un jādod atbalsts šo risinājumu meklēšanai un ieviešanai. Šobrīd ir jārada labvēlīgāki noteikumi māju renovācijas projektu uzsākšanai un iedzīvotāju izpratnes veicināšanai,” uzsver Bakštons.

“Civinity” ir viena no lielākajām ēku uzturēšanas un inženiertehnisko risinājumu grupām Baltijā. “Civinity” grupa apvieno vairāk nekā 20 uzņēmumus, kas pārrauga 10 miljonus kvadrātmetrus. dzīvojamo un komerciālo ēku, dažādās Eiropas pilsētās ir uzstādījuši vairākus tūkstošus inženiertehnisko sistēmu. “Civinity” komandā ir 1500 darbinieki Latvijā, Lietuvā un Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!