Foto: Publicitātes foto

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") noteicis piecas jaunas tiešā pieslēgumu vietas dabasgāzes pārvades sistēmai, tā paplašinot reģionālo pārklājumu vietām, kur patērētājiem iespējams pieslēgties pie dabasgāzes pārvades sistēmas, informēja kompānijā.

Turpmāk sistēmas lietotājiem būs iespēja izveidot tiešos pieslēgumus pie pārvades gāzesvadu sistēmas arī Bikstu, Džūkstes, Krimuldas, Bebru un Rožupes pagastos.

"Conexus" pauda, ka tiešo pieslēgumu ierīkošanas mērķis ir atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) noteikumiem ļaut biometāna ražotājiem, sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatoriem un dabasgāzes lietotājiem pašiem izvērtēt, plānot un īstenot pieslēgšanos dabasgāzes pārvades sistēmai, tā sniedzot ērtāku risinājumu, kas rada ieguvumus to uzņēmējdarbībai, piemēram, nodrošinot enerģijas patēriņa ekonomiju un zemāku pašizmaksu.

Līdz šim Latvijā bija noteiktas 14 vietas, kur "Conexus" piedāvāja izbūvēt tiešos pieslēgumus pie pārvades gāzesvadu sistēmas. Pirmā tiešā pieslēguma izbūve un nodošana ekspluatācijā, kas kalpojis kā pilotprojekta paraugs citiem, tika noslēgta šī gada maijā. Pieslēgums izbūvēts Priekuļos un tā izbūvi veica saspiestās dabasgāzes ražotājs SIA "GasOn".

"Conexus" Tehniskās attīstības un investīciju departamenta vadītājs Ivars Ščerbickis norādīja, ka jaunu tiešo pieslēgumu vietu noteikšanu ir veicinājis sistēmas lietotāju pieprasījums un pieaugošā interese.

"Esam veiksmīgi noslēguši Latvijā pirmā tiešā pieslēguma izbūvi Priekuļos, kas kalpo kā spilgts pierādījums tam, ka šāds biznesa virziens ir saistošs vietējai uzņēmējdarbībai. Segmentam aktualizējoties, ik gadu tiks turpināts darbs pie tiešo pieslēgumu vietu skaitu palielināšanas un nākotnē ceram pakalpojumu padarīt vēl pieejamāku. Lai šo mērķi sasniegtu, "Conexus" eksperti analizē finansiāli izdevīgākās pieslēgumu vietas visā Latvijā, vienlaikus nodrošinot pārklājumu visos reģionos," sacīja Ščerbickis.

Lai sekmētu interesi par tiešo pieslēgumu ierīkošanu, "Conexus" ir arī pārskatījis un atvieglojis pieteikšanās procedūru. Interesentiem, pēc konsultācijām ar "Conexus" speciālistiem, ir jāaizpilda noteiktā pieteikuma veidlapa, un kuru izvērtē ekspertu komanda. Tiešā pieslēguma ierīkošana notiek stingrā "Conexus" speciālistu uzraudzībā.

Jau vēstīts, ka "Conexus" apgrozījums pagājušajā gadā sarucis par 9,2% un bija 53,867 miljonu eiro apmērā, savukārt kompānijas peļņa sarukusi par 26,9% un bija 13,112 miljoni eiro.

Kompānijas lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!