Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pirmdienas, 6. aprīļa, sākumā apkopotā informācija liecina, ka saistībā ar situāciju, ko ietekmējis Covid-19 izplatības apdraudējums pasaulē un valstī, NVA līdz 6. aprīlim ir saņēmusi 25 uzņēmumu paziņojumus par kolektīvo atlaišanu.

Saņemtajos 25 paziņojumos kopējais atlaižamo darbinieku skaits ir 3898.

Jau iepriekš NVA direktore Evita Simsone norādīja, ka nozaru loks ir diezgan plašs: ir administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība, apstrādes rūpniecība, atkritumu apsaimniekošana, izmitināšana un ēdināšana, māksla un izklaide, mežsaimniecība, operācijas ar nekustamo īpašumu, profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi, arī transporta un uzglabāšanas nozare, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība u.c.

Viņa arī norādīja, ka lielākoties atlaišanas plānotas Rīgā un Pierīgas reģionā.

Pirmdien ​​NVA reģistrēto bezdarbnieku skaits sasniedzis 64 171. Aprīļa laikā reģistrēts pieaugums par 2644 personām. Salīdzinājumam, uz šī gada 1. martu NVA uzskaitē bija 58 247 reģistrēto bezdarbnieku un darba meklētāju.

"Ņemot vērā reģistrēto bezdarbnieku skaita un kolektīvās atlaišanas paziņojumu pieaugumu martā, var secināt, ka bezdarba pieaugums nākamajos mēnešos turpināsies. Pašreiz vēl ir pāragri prognozēt situācijas attīstības precīzu ietekmi uz darba tirgu un bezdarba līmeni, jo vēl nav zināms, cik ilgi var turpināties ārkārtas situācijas ierobežojumi. Saskaņā ar šā brīža operatīvajām aplēsēm reģistrētā bezdarba līmenis 2020. gadā vidēji valstī varētu paaugstināties līdz 9,0%, bet šī sākotnējā prognoze var tikt koriģēta, ņemot vērā turpmāko notikumu gaitu," skaidroja Simsone.

Uz šo brīdi NVA reģistrētais vakanču skaits ir 18 229. Salīdzinājumam, 26. martā bija reģistrētas 28 041 vakance. Vienlaikus NVA norāda, ka aprīlī reģistrētas arī 719 jaunas vakances.

Simsone atgādina, ka aktuālo vakanču skaits martā ir palielinājies būvniecībā, ražošanā, transporta un loģistikas jomā, kā arī pakalpojumu jomā. Darba devēji meklē palīgstrādniekus, santehniķus, kravas automobiļa vadītājus, rokas lokmetinātājus, metāla konstrukciju atslēdzniekus, betonētājus, elektriķus, atslēdzniekus, mūrniekus un citu profesiju pārstāvjus. Tātad, ir uzņēmumi, kuriem šajā laikā pieprasījums pēc darbiniekiem pieaug, tie meklē darbiniekus, gatavi viņus pieņemt darbā, gatavi tos apmācīt.

Jau ziņots, ka Simsone iepriekš pavēstīja, ka martā reģistrēto bezdarbnieku skaits vēl neliecina ne par ko ārkārtēju. "Tā vēl joprojām ir normāla darba tirgus kustība, un iemesli šobrīd vēl ir visdažādākie. Tā ir standarta situācija, un mēs vēl nevaram runāt par tiešu krīzes seku ietekmi," pauda Simsone. Viņa stāstīja, ka pagaidām joprojām ir arī pietiekami daudz reģistrēto brīvo darbavietu, un NVA jau tūlīt atbrīvotajiem cilvēkiem var piedāvāt jaunas darba iespējas.

Ir zināms, ka NVA iesniegts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" prasījums par kolektīvās atlaišanas uzsākšanu 2020. gada 14. aprīlī. "Nesalīdzināmi sarežģītāka ir situācija, ja mēs runājam tieši par "airBaltic". Iespējams, lai atrastu darbu tieši ar aviāciju saistītā jomā, būs jāgaida, līdz atjaunojas "airBaltic" darbība, vai arī jāmeklē darbs ārvalstīs. Tādām profesijām kā stjuarti, piloti mums šobrīd nav ko piedāvāt," atzina Simsone. Viņa piebilda, ka arī darba tirgū kopumā ļoti daudz kas būs atkarīgs no tā, cik ilgs būs ārkārtējās situācijas periods un cik ātri varēs atsākties normāla kustība ekonomikā.

Jau vēstīts, ka līdz 16. martam apkopotā informācija liecināja, ka saistībā ar situāciju, ko ietekmējis vīrusa "Covid-19" izplatības apdraudējums pasaulē un valstī, NVA saņēmusi trīs uzņēmumu paziņojumus par kolektīvo atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!