Foto: Shutterstock
Ik dienu Latvijā iedzīvotājiem tiek veikti vairāki desmiti tūkstošu Covid-19 testu, to skaitam strauji pieaugot līdz ar jaunā mācību gada sākšanos, kad ik nedēļu testēta arī lielākā daļa skolēnu. Laboratoriju darba apjoms ir strauji audzis, bet līdz ar to arī apgrozījums un peļņa. Piemēram, valsts par veiktajiem Covid-19 testiem pandēmijas laikā laboratorijām samaksājusi desmitiem miljonus eiro, bet šī gada pirmajā pusgadā jau 46,38 miljonus eiro.

Uzņēmums "Lursoft" pēc "Delfi Bizness" lūguma apkopojis datus par lielākajām Latvijas laboratorijām, kurām Covid-19 pandēmija nesusi gan papildu darbu apjomu, gan prasību ātri pielāgoties pandēmijas diktētajiem noteikumiem. Nenoliedzami, slodzes pieaugums laboratorijās nesis arī šo uzņēmumu apgrozījuma un peļņas rādītāju pieaugumu, ko uzrāda arī "Lursoft" pētījuma dati.

Covid-19 testu veicēji ar lielāko analīžu paraugu ņemšanas vietu skaitu ir SIA "Centrālā laboratorija", SIA "E. Gulbja laboratorija" un SIA "Dziedniecība", kas plašāk zināma kā "MFD Veselības grupa". Bez iepriekšminētajiem Covid-19 analīžu veikšanu nodrošina arī valsts zinātniskais institūts "Bior", SIA "NMS Laboratorija", arī Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca un Paula Stradiņa slimnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!