Foto: Shutterstock

Lai gūtu pilnvērtīgu priekšstatu par situāciju uzņēmējdarbībā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) veic monitoringa pasākumus, aptaujājot dažādu nozaru uzņēmumus par "Covid 19" pandēmijas radītajām sekām. Pirmie rezultāti liecina, visvairāk uzņēmumu vislielākās izmaiņas redz apgrozījuma kritumā, bet ir arī uzņēmumi, kuriem Covid-19 krīze neko nav mainījusi, portālu "Delfi" informēja LIAA.

Šobrīd ir aptaujāti 500 uzņēmumi dažādās nozarēs un iegūtie rezultāti liecina, ka lielākajai daļai uzņēmumu krities apgrozījums, aptuveni pusei no aptaujātajiem uzņēmumiem ir radušās grūtības ar eksportu, savukārt 190 uzņēmumos no aptaujātajiem daļa darbinieku atrodas dīkstāvē.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns uzsver, ka uzņēmumiem nepieciešams sniegt atbalstu pēc iespējas ātrāk, lai dotu iespēju, saglabāt darbiniekus un eksporta iespējas uz tām valstīm, uz kurām šobrīd ir iespējas veikt piegādes.

"Mēs aktīvi meklējam risinājumus un pētām citu valstu pieredzi, lai sniegtu uzņēmējiem mērķētu atbalstu. Šobrīd ir atrisināts jautājums par kontrolētiem darbinieku komandējumiem, rēķinoties, ka atgriežoties, šiem darbiniekiem būs jāatrodas 14 dienu pašizolācijā. Tāpat esam saņēmuši informāciju no LIAA Biznesa inkubatoru uzņēmumiem, ka Dienvidkorejā un Ķīnā šobrīd Covid 19 krīzes rezultātā ir pārtrūkušas piegādes ķēdes ar nozīmīgiem Eiropas piegādātājiem. Tā ir laba iespēja mūsu ražotājiem, kura noteikti jāizmanto," uzsver Rožkalns.

Aptauja liecina, ka vislielākās izmaiņas notikušas apgrozījuma kritumā – to atzīst 397 uzņēmumi. Tam seko kritums eksportā (241 uzņēmumi), darbinieku skaits dīkstāvē (190 uzņēmumi), darbs attālināti (176 uzņēmumi). Izmaiņas notikušas arī darbinieku skaitā, ko atzīst 82 uzņēmumi, 55 uzņēmumiem mainījies izsniegto slimības lapu skaits, bet 23 uzņēmumi aptaujā atzinuši, ka viņiem izmaiņu nav.

Aptaujātie uzņēmumi norāda, ka šobrīd aktīvi strādā, lai pielāgotu savu darbību un procesus šā brīža situācijai. Vairākas uzņēmēju nozaru asociācijas, bet īpaši būvniecības un metālapstrādes nozares, aicina nodrošināt darbinieku pārvietošanās koridoru, ļaujot izceļot Latvijas uzņēmumu darbiniekiem, kuri ir norīkoti veikt montāžas darbus ārzemēs. Kā aktuālākās eksporta valstis no uzņēmēju puses tiek norādītas – Norvēģija, Zviedrija, Vācija, Somija, Francija un Lielbritānija.

Aptaujātie uzņēmumi atzīst, ka visvairāk to darbību ietekmējis samazinājums vietējā tirgū – to atzīst 333 uzņēmēji, bet samazinājumu eksporta tirgū atzīst 296 uzņēmumi. Tāpat arī uzņēmuma darbību ietekmējuši kavējumi norēķinos (193 uzņēmumi), ierobežojumi starptautiskā transporta kustībā (150 uzņēmumi), ierobežojumi komandējumos (149 uzņēmumi), kavējumi izejvielu piegāžu ķēdēs (144 uzņēmumi) iekšzemes pakalpojumu ierobežojumi (118 uzņēmumi), ceļotāju plūsmas samazinājums (100 uzņēmumi), bet 11 uzņēmumi norādījuši, ka Covid-19 tos nekādi nav ietekmējis.

Jānorāda, ka no 25.marta darbību uzsācis arī LIAA informatīvais tālrunis uzņēmējiem 68803505. Kopš tālruņa darbības uzsākšanas sešās darba dienās saņemti 343 pieprasījumi – zvani un e-pasti. Ja sākotnēji lielākais skaits jautājumu bija par pieejamajiem atbalsta risinājumiem, pieteikšanās kārtību, kā arī atbalstāmajām nozarēm, tad šobrīd uzņēmēji jau interesējas par iespējām sūtīt darbiniekus komandējumos.

Jautājums par kontrolētiem darbinieku komandējumiem ir atrisināts un tie uzņēmēji, kuriem ir nepieciešamība nosūtīt savus darbiniekus komandējumā, tiek aicināti aizpildīt pieteikuma anketu LIAA mājas lapā. Tāpat ievērojami sarucis jautājumu skaits par atbalsta formu, kas varētu liecināt, ka veiktās izmaiņas ir uzņēmumiem saprotamas un publiskajā telpā veiksmīgi izskanējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!