Foto: DELFI

Atlikušos 84 fotoradarus Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) piegādās par lielāku cenu nekā iepriekšējos 16 radarus, tādējādi kopumā tiks pārmaksāti divi miljoni eiro, bet, ja salīdzina ar no iepirkuma izslēgtā uzņēmuma piedāvājumu, cena būs par trīs miljoniem eiro lielāka, noskaidrojis TV3 raidījums "Nekā personīga".

CSDD ir uzdevums četru gadu laikā uzstādīt 100 stacionāros fotoradarus. Pirmais konkurss jau ir noslēdzies, un kopš pagājušā gada darbojas 16 fotoradari. Autovadītāji sodos jau noseguši fotoradaru vērtību. Otrā konkursā direkcija meklēja uzņēmumu, kas uzstādīs pārējos 84 fotoradarus. Tajā uzvarēja tā pati firma, kas iepriekš, taču tagad viena radara izmaksas ir pieaugušas no 56 tūkstošiem uz 81 tūkstoti eiro, kopumā sadārdzinājums veido divus miljonus eiro.

Pirmajā konkursā 2014. gada vasarā piedāvājumus iesniedza divi pretendenti, taču tikai viens – "Reck" – atbildis konkursa prasībām. Šī firma pieder Armandam Garkānam un Viesturam Kaģim. Uzņēmums ir viens no trim apvienībā, kas uzvarējusi 110 miljonu konkursā par Kurzemes loka elektropārvades līniju pārbūvi, kur tās sadarbības partneris būs kompānija "LEC", kas pastarpināti pieder uzņēmējam Guntim Rāvim un ar Māri Martinsonu saistītām personām.

Aprīlī noslēdzās konkurss par vēl 84 radaru iegādi. Arī tajā uzvarēja firma "Reck", taču šoreiz radaru cenas augušas un gandrīz divkārt pārsniedz otra pretendenta, SIA "Doma" piedāvājumu. "Doma" no konkursa izslēgta, jo pašu kļūdas dēļ neizturēja kvalifikācijas pārbaudi. Viņu programmas testa mērījums nesasniedza noteikto mērķi – atpazīt 90% garāmbraucošo auto numura zīmju, jo pietrūka trīs procentpunktu.

"Domas" valdes priekšsēdētājs Agris Irbītis skaidro, ka testa laikā no 230 mašīnām, kas pabrauca garām, 15 mašīnas bija ar poļu numuru zīmēm, kurus uzņēmuma vācu partneri nezināmu iemeslu dēļ bija izslēguši no numurzīmju apstrādes programmatūras filtra.

Firmas pārstāvji problēmu novērsuši, tomēr CSDD atteikusies rīkot atkārtotu testu.

CSDD direktora vietnieks Ģirts Robaks raidījumam skaidro: "Šīs ir labas iekārtas. Tajā pašā laikā es nevaru teikt, ka sliktas ir otra pretendenta iekārtas. Šajā gadījuma varbūt iekārtu uzstādītāji vai ražotāji pielaiduši kaut kādu brāķi, bet tests ir tests un nolikums ir nolikums, mēs nevaram mēģināt kādu vilkt, jo otrs varbūt teiks – kāpēc jūs to velkat, ļaujat atkārtot testu."

"Reck" administratīvās daļas vadītāja Eva Kola "Nekā personīga" skaidroja, ka viņu radaru izmaksas pieaugušas, jo tagad piedāvātais radars ir jaunākas paaudzes. Tāpat ir papildus prasības no CSDD, piemēram, nodrošināt alternatīvu enerģijas avotu un tie jāizvieto visā Latvijas teritorijā, ne vairs tikai Rīgā.

"Doma" konkursa rezultātus ir pārsūdzējuši Iepirkumu uzraudzības birojā un cer, ka izdosies panākt atkārtotu iekārtu testu vai jaunu konkursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!