Foto: Shutterstock
Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) lēmums par to, ka Krievijas noteiktais aizliegums cūkgaļas importam no Eiropas Savienības (ES) atzīstams par nelikumīgu, ir formalitāte, sacīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Viņa arī norādīja, ka PTO atzinums neko vairs nevar mainīt.

"Tā ir formalitāte ar atpakaļejošu datumu. Turklāt Krievijas noteiktais aizliegums jau ir stājies spēkā. Tāpat Latviju ir skāris arī Āfrikas cūku mēris (ĀCM)," atzina Lejniece.

Kā vēstīts, šodien PTO atzina, ka Krievijas noteiktais aizliegums cūkgaļas importam no ES ir nelikumīgs.

PTO lēmums attiecas uz Krievijas 2014. gada janvārī noteikto aizliegumu dzīvu cūku un cūkgaļas importam no ES, jo Lietuvā un Polijā tika konstatēti divi mežacūku inficēšanās gadījumi ar ĀCM.

Krievija aizliegumu produktu importam no ES paplašināja vēlāk 2014. gadā, atmaksājot par ES noteiktajām sankcijām par Ukrainas krīzi.

Kā norādīts ES paziņojumā, PTO piektdienas lēmums attiecas uz "2014. gada sākumā" noteiktajiem aizliegumiem, nevis vēlākajiem, ar Ukrainas krīzi saistītajiem.

Kā ziņots, mežacūku populācijā Latvijā mēris šogad konstatēts 736 dzīvniekiem 63 novadu 195 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās. Mājas cūkām mēris konstatēts divās saimniecībās Vārkavas un Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50 un 142 cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu savus dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!