Latvijas ieviestie cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumi ir pamatoti. Tā atzinusi Valsts iekšējā tirgus aizsardzības komisija (VITAK).
VITAK priekšsēdētāja Irina Pilvere žurnālistiem sacīja, ka valdībai tiks ieteikts pagarināt tirgus aizsardzības pasākumu termiņu uz diviem gadiem.

Eksperti norāda, ka vislabāk Latvijā būtu ieviest elastīgu muitas nodokli, kurā būtu paredzēta minimāla muitas likme naudā, kas jāsamaksā, ievedot cūkgaļu.

Pilvere žurnālistiem pauda, ka eksperti atzinuši, ka cūkaudzēšanas nozarei ir nodarīti lieli zaudējumi un tās attīstības process ir bijis praktiski pārtraukts, līdz ar to netiek veiktas arī nakādas reformas.

Turklāt cūkaudzēšanas nozarē ir samazinājies ne tikai investīciju apjoms un cena, bet arī nodarbināto skats. Nodarbināto skaits ir samazinājies par 8%.

Sagatavojot atzinumu, eksperti uzklausīja arī gaļas pārstrādes uzņēmumu - "Rīgas miesnieka" un "Tukuma gaļas kombināta" - viedokļus, ka Latvijas cūkaudzēšanas procesu ir ietekmējusi liela "melnā" tirgus daļa, kā arī Krievijas krīze. Eksperti tomēr atzina, ka galvenos zaudējumus cūkaudzēšanas nozarei ir nodarījis cūkgaļas imports.

VITAK ziņojumu valdībai ir paredzēts iesniegt 7.decembrī. Pamatojoties uz šo dokumentu, valdībai būs jālemj par tirgus aizsardzības pasākumu atcelšanu vai turpināšanu.

Jau iepriekš vēstīts, ka ziņojumu par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu pamatotību gatavo VITAK, bet Latvijas speciālistiem nav pietiekami lielas pieredzes, lai sagatavotu ziņojumu, kuru pēc tam var aizstāvēt starptautiskās tiesās. Tādēļ arī ir piesaistīti starptautiskie eksperti.

17.decembrī beidzas 200 dienu ilgie pasākumi cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzībai, kas paredz iekasēt papildu ievedmuitu 70% apjomā par cūkgaļas importu.

Ja valdība neatbalstīs VITAK ziņojumu, tad Latvijai būs jāatmaksā nodarītie zaudējumi cūkgaļas importētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!