Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lauksaimniecības uzņēmuma SIA "Gaižēni" apgrozījums 2021. gadā, salīdzinot ar 2020.gadu, samazinājies par 2,27 milj. eiro, liecina "Lursoft" pieejamais gada pārskats.

Pagājušajā gadā SIA "Gaižēni" apgrozīja 11,45 milj. eiro un nopelnīja 256,44 tūkst. eiro. Peļņa bijusi vairāk nekā piecas reizes mazāka nekā 2020.gadā. Ieņēmumu samazinājums tiešā veidā saistāms ar cūku iepirkuma cenu kritumu, kuru iztaisīja par dempinga cenām Baltijas tirgū iepludinātā cūkgaļas produkcija no lielajām Eiropas cūkaudzētāju valstīm. Vietējo tirgu ievestā cūkgaļa sāka deformēt jau 2020.gada otrajā pusē.

SIA "Gaižēni" finanšu rādītājos dominējošā loma ir cūku ražošanai. Augkopības produkcija tiek ražota pašpatēriņam, kā barības izejviela cūku audzēšanas procesā.

Iesniegtajā vadības ziņojumā SIA "Gaižēni" norāda, ka 2021.gads uzņēmumam bijis visai sarežģīts. "Cūkkopības nozarē gads raksturojās ar lielu tirgus nestabilitāti. Bija ievērojams izejvielu un resursu cenu kāpums, pretstatā cūku pieprasījuma un cenu kritumam. Īpaši kritiska situācija izveidojās gada pēdējā ceturksnī, kad iepirkuma cenas bija anormāli zemas, un audzētāji cūkas bija spiesti realizēt krietni zem pašizmaksas," gada pārskatā skaidro SIA "Gaižēni". Uzņēmums norāda, ka jau 2020.gada otrajā pusē dzīvsvara cena noslīdēja zemu – līdz 0,75 eiro/kg, pērn ar īslaicīgiem normalizācijas periodiem situācija turpinājusi pasliktināties. Pagājušā gada novembra vidū cena nokritās līdz visu laiku zemākajam līmenim – 0,64 eiro/kg.

Pārskata gadā salīdzinājumā ar 2020.gadu cūku ražošanas tiešās izmaksas palielinājušās par 5,9%. To lielā mērā noteica barības izejvielu sadārdzinājums. Zināmu atslodzi barības izmaksu un cūku ražošanas pašizmaksas kāpumam nodrošina SIA "Gaižēni" pašu audzētā augkopības produkcija. Pārskata gadā uzņēmums saražoja 6755 t graudaugu un pākšaugu, kas veido aptuveni 1/3 no cūku barošanai nepieciešamā graudaugu apjoma.

Ikdienas saimnieciskajā darbībā par galveno uzdevumu SIA "Gaižēni" izvirzījuši sasniegto ražošanas un produktivitātes rādītāju stabilitātes un peļņas nodrošināšanu, ietverot pasākumus racionālai materiālo, finanšu un darbaspēka resursu izmantošanai. Īstenojot ilgtspējīgu cūku audzēšanas biznesa vadības politiku, SIA "Gaižēni" vadība plāno investēt pasākumos un tehnoloģijās, kas vērstas uz dzīvnieku labturības pilnveidi, energoefektivitātes paaugstināšanu, resursu patēriņa samazinājumu fermās, kā arī vidē emitēto piesārņojošo vielu apjoma mazināšanu.

"Lursoft" dati rāda, ka SIA "Gaižēni", kura patiesie labuma guvēji ir George Rohr un Moris Tabacinic, 2021.gadā bija darba devējs 62 darbiniekiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!