Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Cūkkopības un augkopības uzņēmums SIA "Gaižēni" pamatprodukcijas – dzīvo cūku realizācijas – apjoms dzīvsvarā 2020. gadā kopumā veidoja 12,2 tūkst. t, kas ir par 8,9% vairāk nekā 2019.gadā.

Darbību 2020.gadā tas vērtē kā apmierinošu, neraugoties uz Covid-19 pandēmijas izraisītajiem visaptverošajiem sarežģījumiem un traucējumiem kā ikdienas sadzīvē, tā biznesa vidē, liecina “Lursoft” Klientu portfeļa informācija.

“Kvantitatīvais pieaugums saistīts ar pilna nobarojamo cūku audzēšanas apjoma apgūšanu 2019.gadā ekspluatācijā nodotajā cūku novietnē “Tunkūni” Bauskas novadā,” teikts SIA “Gaižēni” vadības ziņojumā.

Iesniegtais gada pārskats rāda, ka SIA “Gaižēni” 2020.gadā apgrozīja 13,72 milj. eiro, pēc nodokļu nomaksas nopelnot 1,42 milj. eiro.
Lielāko daļu no SIA “Gaižēni” izaudzētajām cūkām pārdotas Latvijas tirgū, bet 17% produkcijas realizēta arī ārvalstīs. Pie labvēlīgas tirgus konjuktūras uzņēmums plāno eksporta īpatsvaru palielināt līdz 25% no kopējā izaudzēto cūku apjoma.

“2020.gadā ieņēmumi no cūku realizācijas bija par 2,1% mazāki nekā iepriekšējā gadā. Pārskata gada otrajā pusē ar dempinga palīdzību atsevišķu Eiropas valstu radītais cūkgaļas pieplūdums Baltijas tirgū izraisīja ievērojamu cūku cenu kritumu. Pārskata gada pirmajā pusgadā nobarojamās cūkas dzīvsvarā tika realizētas vidēji par 1,32 eiro/kg, bet otrajā pusgadā vidējā cena nokritās par 30%, un Baltijas tirgū cūkas realizēt varēja tikai par 0,75 eiro/ kg, kas bija vēsturiski viszemākā pārdošanas cena,” norāda SIA “Gaižēni”. Pēdējo gadu laikā cūku tirgus cenu svārstības īstermiņā kļūstot aizvien izteiktākas un neprognozējamākas, tomēr ilgtermiņā vidējo cenu izmaiņas nepārsniedzot 5%.
Pārskata gadā SIA “Gaižēni” arī 1572 ha platībā audzējuši augkopības produkciju, kas galvenokārt bija paredzēta pašpatēriņam, t.i., cūku barošanas vajadzībām.

Cēsīs reģistrētā SIA “Gaižēni” aizvadītajā gadā ar darba vietām nodrošināja 63 darbiniekus, liecina Lursoft izziņas dati. Pērn uzņēmums VID administrētajos nodokļos samaksājis 2,48 milj. eiro.
Uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir George Rohr no ASV un Moris Tabacinic no Austrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!