Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Lietuvā atklātā Āfrikas cūku mēra Latvijā pastiprināti drošības pasākumi. Tāpat atbildīgais dienests aicina ziņot par atrastām kritušām mežacūkām, kā arī lauksaimniekiem sargāt savas cūku novietnes.

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis telefonisku informāciju no Lietuvas kolēģiem par Lietuvas dienvidos atklātu Āfrikas cūku mēri divām nomedītām mežacūkām, informē PVD pārstāve Anna Joffe.

Lietuvas atbildīgais dienests informējis Latvijas kolēģus par to, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesis apkarošanas pasākumus, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

PVD uzskata, ka Latvijā ieviestie profilakses pasākumi līdz šim ir bijuši efektīvi, tomēr piektdien lēma par papildus drošības pasākumu ieviešanu.
Dienests aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām. Visu aizdomu gadījumu izmeklēšanas izmaksas sedz PVD.

Savukārt dzīvnieku īpašniekiem, turētājiem un kopējiem jāpievērš pastiprināta uzmanība cūku veselības stāvoklim un par jebkuru cūku saslimšanas, nobeigšanās gadījumu jāziņo sava reģiona PVD pārvaldei vai apkalpojošam veterinārārstam. Dienests uzsver, ka ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas cūku novietnes no cūku mēra.

Lai nepieļautu iespējamo slimības izplatību, PVD aicina turētājus cūku novietnēs aizliegt iebraukt transporta līdzekļiem, kuriem nav veikta ritošās daļas dezinfekcija, kā arī neielaist nepiederošas personas.
Kopš 2013.gada vasaras uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, PVD sadarbībā, ar Valsts robežsardzi un muitu veic pastiprinātas kontroles, tostarp ceļotāju privātās bagāžas kontroli, lai Latvijā netiktu ievesta inficēta gaļa vai gaļas produkti. Tiek veikta dzīvnieku pārvadātājtransporta pastiprināta kontrole.

Latvijā, uz valsts robežas, Krievijas un Baltkrievijas pierobežā, jau ir ieviesti drošības pasākumi un tiek ņemti paraugi laboratoriskajai izmeklēšanai visām nomedītajām meža cūkām, kā arī aizdomīgajām mājas cūkām. Kopš 2013.gada jūnija Latvijā izmeklētas 1 029 meža cūkas un 28 mājas cūkas. Āfrikas cūku mēris nevienā gadījumā nav konstatēts. Šos profilakses pasākumus līdzfinansē Eiropas Savienība.

"Delfi" jau vēstīja, ka Lietuvā, izmeklējot mežā atrastas mirušas mežacūkas, konstatēts Āfrikas cūku mēra vīruss, kas ir ļoti bīstama un lipīga, tomēr cilvēkiem nekaitīga saslimšana, ziņo "Delfi.lt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!