Cukura ražošanas pārtraukšana Latvijā nākamajā gadā palielinās maksājumu bilances tekošā konta deficītu, sacīja AS "Hansabanka" Makroekonomikas un finanšu tirgus analīzes daļas ekonomiste Ivonna Slapiņa.
Viņa skaidroja, ka pēc Zemkopības ministrijas Lauku atbalsta dienesta datiem redzams, ka pērn vietējo cukurfabriku cukura realizācija veidoja 37 800 tonnas, savukārt 13 400 tonnas tika eksportētas.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes pagājušā gada datiem redzams, ka tika importētas 16 800 tonnas cukura ar kopējo vērtību 7,68 miljoni latu. Līdz ar to viena tonna cukura tika iepirkta par 457,8 latiem par tonnu.

Ja netiktu saražots cukurs vietējās fabrikās, būtu jāimportē vēl papildu 37 800 tonnas, kā dēļ importa vērtība palielinātos par 17,3 miljoniem latu. Savukārt 13 400 tonnas cukura netiktu eksportētas, tādēļ eksporta vērtība samazinātos par aptuveni 6,1 miljonu latu. Tādējādi tekošā konta deficīts palielinātos maksimāli par 23,4 miljoniem latu.

Lai gan šī summa nav liela, zaudējot vai piekāpjoties vienā, otrā vai trešajā nozarē, kopējā zaudētā vērtība var izrādīties liela. Lai izvērtētu šādas piekāpšanās izdevīgumu, jāskatās ilgtermiņā - jāvērtē ražošanas rentabilitāte un Eiropas Savienības atbalsts cukura nozarei, uzsvēra eksperte.

Jau ziņots, ka "Jelgavas cukurfabrika" un "Liepājas cukurfabrika" nolēma pārtraukt ražošanu. Fabrikas par to saņems kompensāciju no Eiropas Savienības Restrukturizācijas fonda.

Latvijas cukurfabrikas nolēmušas veikt pilnu restrukturizāciju, kas pieprasa iekārtu demontāžu. Cukurfabrikas saņems 48 548 650 eiro (34 119 991 lata) kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!