Foto: LETA

Lai stiprinātu Latvijas dabasgāzes apgādes drošumu un nodrošinātu nākamajā apkures sezonā pēc iespējas lielāku krājumu daudzumu, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izstrādājusi grozījumus Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) lietošanas noteikumos, informēja SPRK pārstāvji.

Par sagatavotajiem grozījumiem izsludināta publiskā konsultācija.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka Latvijas galalietotāju apgādei ar dabasgāzi ziemā pamatā tiek izmantota krātuvē uzglabātā dabasgāze, tāpēc šajos strauji mainīgajos un neparedzamajos apstākļos iespējami lielāks krājumu daudzums krātuvē ir viens no būtiskākajiem dabasgāzes piegādes drošuma garantiem.

Viņa skaidro, ka grozījumi pozitīvi ietekmēs gan dabasgāzes galalietotājus, jo paaugstināsies to apgādes drošums, gan krātuvi izmantojošos komersantus, jo tiks mazinātas prasības attiecībā uz krājumu izņemšanu šīs apkures sezonas beigās.

Spēkā esošajos noteikumos paredzēts, ka krātuvē dabasgāzes iesūknēšanas sezona sākas 1.maijā un beidzas 14.oktobrī, bet izņemšanas jeb apkures sezona - sākas 15.oktobrī un beidzas nākamā gada 30.aprīlī.

SPRK pārstāvji skaidro, ka esošā kārtība veicināja komersantus līdz apkures sezonas beigām izņemt no Inčukalna PGK pēc iespējas lielāku dabasgāzes daudzumu, jo krājumus pārceļot uz nākamo sezonu, tie tika uzglabāti salīdzinoši dārgāk.

Savukārt izstrādātie grozījumi paredz būtiskas izmaiņas saistībā ar krājumu pārcelšanas kārtību uz nākamo sezonu. Noteiktas arī sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") tiesības apkures sezonā veikt dabasgāzes iesūknēšanu, kā arī nākamajā krātuves ciklā pagarināt dabasgāzes iesūknēšanas sezonu.

Saskaņā ar grozījumiem neizņemtie dabasgāzes krājumi apkures sezonas beigās tiks pārnesti uz nākamajam krātuves ciklam izsolēs rezervētajām jaudām. Turklāt sistēmas lietotājam būs iespēja krājumam jeb krātuvē uzglabātajai dabasgāzei, kurai līdz šīs sezonas beigām vēl nebūs rezervēts jaudas produkts jeb vieta krātuvē attiecīgā apjomā, rezervēt nepieciešamo vietu krātuvē.

"Conexus" šogad 2.maijā informēs komersantus par krājumu jeb uzglabātās dabasgāzes daudzumu, kuram tie nav rezervējuši vietu nākamajam ciklam. Savukārt komersantiem 3.maijā būs jāinformē "Conexus" par dabasgāzes apjomu, kuram tie pēc 3.maija notiekošajā krātuves jaudas izsolē attiecīgā apjomā rezervēs vietu krātuvē. Ja uzņēmējs tomēr nebūs rezervējis krātuves vietu nākamajam ciklam, tiks uzskatīts, ka tas ir rezervējis krājumu pārcelšanas produktu nākamajam krātuves ciklam attiecīgajā krājumu daudzumā.

Arī informācija par plānoto dabasgāzes iesūknēšanu šajā apkures sezonā sistēmas operatoram "Conexus" būs laikus jāpublicē savā tīmekļvietnē.

Tāpat arī "Conexus" būs jāinformē, ja šogad tiks pagarināta dabasgāzes iesūknēšanas sezona. Informācija par sezonas ilguma izmaiņām sistēmas operatoram būs jāpublicē savā tīmekļvietnē ne vēlāk kā divas nedēļas pirms izņemšanas sezonas sākuma. Grozījumos šādas tiesības sistēmas operatoram pagarināt iesūknēšanas sezonu ietvertas, paredzot, ka krātuvē dabasgāze pamatā varētu tikt piegādāta no Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmas, kā arī ņemot vērā Latvijas-Lietuvas starpsavienojuma jaudu.

Papildus grozījumu projekts paskaidro normatīvo aktu piemērošanu gadījumā, ja valstī izsludināts kāds no Eiropas Savienības (ES) regulējumā noteiktajiem brīdināšanas vai krīzes līmeņiem dabasgāzes apgādes nozarē. Saskaņā ar grozījumiem, ja kompetentā valsts pārvaldes iestāde noteikusi speciālus apgādes drošības pienākumus, sistēmas operatoram un sistēmas dalībniekiem tie jāievēro arī gadījumā, ja tie neatbilst Inčukalna PGK regulējumam.

SPRK šogad 25.februārī saņēma "Conexus" priekšlikumu krātuves regulējuma grozījumiem. Ņemot vērā ģeopolitiskās situācijas pasliktināšanos un to, ka dabasgāze ir Latvijas ekonomikai un enerģētikai ļoti nozīmīgs resurss ar būtisku lomu gan pārveidošanas sektorā - elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanā -, gan arī rūpniecībā, SPRK atbalstīja priekšlikumu un uzsāka atbilstošu grozījumu izstrādi Inčukalna PGK lietošanas noteikumos.

"Conexus" pārvaldībā esošā Inčukalna PGK ieņem stratēģiski svarīgu lomu Latvijas un reģiona enerģētiskās apgādes drošības veicināšanā. Tā ir viena no modernākajām Eiropā un vienīgā funkcionējošā dabasgāzes krātuve Baltijas valstīs. Tā ļauj sezonāli uzkrāt dabasgāzi, tādējādi apkures sezonā izvairīties no straujiem dabasgāzes cenas lēcieniem.

Ar konsultāciju dokumentu par grozījumu Inčukalna PGK lietošanas noteikumos iespējams iepazīties SPRK tīmekļvietnē. Priekšlikumus un komentārus par noteikumu projektu var iesniegt SPRK līdz 24.martam.

Kā ziņot, izvērtējot Ekonomikas ministrijas (EM) kā par gāzes apgādes drošību atbildīgās iestādes sniegto informāciju par aktuālo situāciju, valdība trešdien, 9.martā, izsludinājusi agrīno brīdinājumu dabasgāzes apgādes nozarē, liecina informācija "Conexus" mājaslapā.

EM Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktora vietniece Līga Rozentāle aģentūrai LETA skaidroja, ka agrīnais brīdinājums nenozīmē krīzi, bet ir priekšsolis, lai varētu novērst potenciālas krīzes situācijas izveidošanos nākotnē.

Rozentāle skaidroja, ka agrīnā brīdinājuma izsludināšana nozīmē uzdevumu "Conexus" prioritizēt dabasgāzes plūsmas, priekšroku dodot gāzes plūsmai no Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa pa Lietuvas-Latvijas starpsavienojumu un gāzes plūsmai pa Lietuvas-Polijas dabasgāzes starpsavienojumu.

Attiecīgi priekšroka gāzes iesūknēšanai Inčukalna PGK tiks dota gāzei, kas nāk no šiem virzieniem, nevis gāzei, kas tiek iesūknēta pa cauruļvadu no Krievijas, skaidroja Rozentāle.

"Conexus" plāno 15.martā publiskot dabasgāzes pārvades sistēmas jaudas un Inčukalna PGK iesūknēšanas jaudas sadales kārtību, kas lielākajā iespējamajā apjomā nodrošina no Klaipēdas LNG termināļa un Lietuvas-Polijas dabasgāzes starpsavienojuma pārvadītās gāzes iesūknēšanu Inčukalna PGK, kā arī kārtību, kādā sistēmas lietotājiem, kas līdz 9.martam jau rezervējuši Inčukalna PGK jaudu 2022./2023.gada krātuves ciklam, ir iespēja atteikties no rezervētās jaudas.

Jau ziņots, ka valdības uzdevumā "Latvenergo" jau ir iegādājies divus kuģus ar LNG, kas nodrošinās "Latvenergo" ar nepieciešamo gāzi, lai netiktu apdraudēta siltumapgāde Rīgā, ja rastos problēmas ar piegādēm no Krievijas. Turklāt EM apsver vēl viena kuģa ar LNG iegādi.

Valsts gāzes rezervju papildināšanai "Latvenergo" iepircis apmēram divas teravatstundas (TWh) gāzes no Norvēģijas, ASV un Kataras. Noslēgtie līgumi paredz gāzes piegādi uz Klaipēdas LNG termināli un iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē aprīlī un maijā.

Klaipēdas LNG termināļa sašķidrinātās gāzes gazifikācijas jauda ir 40 TWh sezonā, savukārt sezonā patēriņš Lietuvā ir 20 TWh, Latvijā - 10 TWh, bet Igaunijā - piecas TWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!