Foto: Shutterstock
Sākot ar 9. jūliju, daļai ārzemnieku atkal ir iespējams saņemt veselības tūrisma pakalpojumus Latvijā bez īpašiem nosacījumiem, paredz valdības pieņemtais lēmums.

Atceļot ārkārtas stāvokli medicīnā, pēc Veselības ministrijas (VM) ierosinājuma Ministru kabinets no noteikumiem "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" izslēdzis punktu, kas noteica, ka veselības tūrisms ir atļauts īpašos gadījumos, kas saistīti ar humāniem apsvērumiem vai neatliekamu vajadzību. Izslēgts arī punkts, kas paredzēja, ka Veselības inspekcija (VI) informāciju par ārzemniekiem, kas ieradušies Latvijā saņemt medicīniskos pakalpojumus, nosūta Valsts policijai un Valsts robežsardzei.

Turpmāk ārzemniekiem, kuri plāno ierasties Latvijā ārstēšanās pakalpojumu saņemšanai no Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, Šveices, Lielbritānijas un zema riska trešajām valstīm, atļauja veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai nav jāpieprasa. Uz šiem ārzemniekiem attiecināmi tie paši nosacījumi ieceļošanai Latvijas, kas uz pārējiem ieceļotājiem.

Tāpat arī ārstniecības iestādēm nav jāinformē VI par plānotu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu šiem ārzemniekiem.

Taču attiecībā uz ārzemniekiem, kuri ierodas Latvijā ārstēšanās pakalpojumu saņemšanai no augsta riska trešajām valstīm vai no valstīm, kurās ir īpaši augsts risks sabiedrības veselībai, ārstniecības iestādei ir jāziņo VI tūrisma atļaujas saņemšanai. Šādā gadījumā atļauja veselības tūrisma pakalpojuma sniegšanai ir izsniedzama tikai īpašos gadījumos, kas saistīti ar humāniem apsvērumiem vai neatliekamu vajadzību.

Ierodoties Latvijā pēc VI atļaujas saņemšanas, pašam pacientam un arī pavadošai personai jāievēro valdības noteiktie nosacījumi ieceļošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!