Foto: DELFI

Daļa taksometru vadītāju brauc bez obligātās civiltiesiskās transporta apdrošināšanas (OCTA), tehniskās apskates un derīgas autovadītāja apliecības, portālu "Delfi" informē Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas pārkāpumus fiksējis kopā ar Rīgas pašvaldības policiju (RPP) veiktos reidos.

Kopā 48 kontrolbraucienos no 9. līdz 11. februārim VID konstatējis 81 pārkāpumu. Visbiežāk fiksētie pārkāpumi saistīti ar čeku neizsniegšanu un skaitītāju neieslēgšanu brauciena laikā. Tāpat 14 gadījumos taksometros bija uzstādīti tehniskajām prasībām neatbilstoši skaitītāji, kā arī atsevišķi pārvadātāji satiksmē piedalījās bez OCTA un derīgas auto tehniskās apskates. Bija arī šoferi, kas pasažierus pārvadāja bez derīgas autovadītāja apliecības.

"Situācija taksometru nozarē ir kritiska. Par to liecina gan daudzās pasažieru sūdzības, ko saņemam dienestā, gan arī pašas nozares neapmierinātība. Strādāt legāli apstākļos, kad liela daļa komersantu ignorē elementāras likuma un pasažieru drošības prasības, patlaban ir izaicinājums. Ievērojot principu "konsultē vispirms", esam devuši ilgu laiku veco taksometru skaitītāju nomaiņai, tomēr joprojām liela daļa tos nav nomainījusi," komentē VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Izmantojot kopbraukšanas pakalpojumu platformas jeb mobilās aplikācijas, daudzi autovadītāji, iespējams, savas nezināšanas dēļ, sniedz pakalpojumus nelegāli bez licences, tai skaitā, nereģistrējot nedz darba attiecības, nedz saimniecisko darbību. Par šādām darbībām pienākas sods, brīdina VID.

Pārbaužu rezultātā VID amatpersonas izņēma trīs transportlīdzekļus. Līdz lēmuma pieņemšanai administratīvo pārkāpumu lietās tie nodoti glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai. Par reidā konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemērota administratīvā atbildība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!