Foto: LETA

Konkurences padomes (KP) lēmums aizliegt "Rimi" veikala atvēršanu tirdzniecības centrā "Domina Shopping" ir vērtējams kā labs signāls pārtikas mazumtirdzniecības tirgū, atzina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš sacīja, ka līdz ar to šāds KP lēmums ir vērtējams pozitīvi.

"Asociācijā jau sen esam runājuši par to, ka ir jāierobežo lielo tirgus spēlētāju tirgus daļa. Tādējādi aizliegumu atvērt "Rimi" jaunu lielveikalu vērtējam kā pozitīvu signālu," atzīmēja Danusēvičs.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā ir pietiekoši daudz mazumtirgotāju, kas varētu aizpildīt "Domina Shopping" esošo platību. Turklāt, pēc Danusēviča domām, tam nav obligāti jābūt pārtikas tirgotājam.

"Latvijā ir pietiekoši daudz mazumtirgotāji, kuri varētu labi aizpildīt centrā "Domina Shopping" pieejamo platību. Tā kā uz "Dominu" pircēji brauc vairāk iegādāties nepārtikas preces un izklaidēties, tad ir pamats uzskatīt, ka "Dominā" varētu būt arī kāds cits tirgotājs, kas nav saistīts tieši ar pārtikas mazumtirdzniecību," skaidroja Danusēvičs.

Lūgts vērtēt mazāko mazumtirdzniecības tīklu spēju piedāvāt un operēt lielveikala formātu, kas paredz plašu preču un produktu klāstu, LTA prezidents teica, ka potenciāls varētu būt. Taču svarīgs ir jautājums par izmaksām un atpelnīšanas iespējām centrā "Domina Shopping".

Kā ziņots, KP aizliegusi Rīgas tirdzniecības centrā "Domina Shopping" atvērt "Rimi" lielveikalu.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama šorīt intervijā Latvijas Radio teica, ka konkurences uzraugi rūpīgi vērtēja ieceri tirdzniecības centrā atvērt "Rimi Latvia" lielveikalu. "Rimi Latvia" vēlējās atvērt lielveikalu vietā, kur iepriekš atradās mazumtirgotāja "Prisma" lielveikals. Tas tika slēgts pagājušā gada maijā.

Ābrama skaidroja, ka aizliegums pieņemts, jo tas būtiski palielinātu "Rimi Latvia" dominanci mazumtirdzniecības tirgū. "Šis lēmums ir signāls mazākajiem tirdzniecības tīkliem, lai tie augtu un attīstītos. Tālākais jau ir tirgus dalībnieku ziņā."

Jau vēstīts, ka KP vērtēja ieceri tirdzniecības centrā "Domina Shopping" atvērt "Rimi Latvia" lielveikalu. KP pērn gada otrajā pusē saņēma pilno ziņojumu par apvienošanos, kuras gaitā SIA "Plesko Real Estate" iegūst nomas tiesības uz mazumtirdzniecības telpām "Domina Shopping" un nodod tās apakšnomā mazumtirgotājam "Rimi Latvia".

Attiecīgais apvienošanās ziņojums KP iesniegts, jo telpas iepriekš izmantoja cits mazumtirgotājs. Atbilstoši Konkurences likumam gadījumi, kad tirdzniecības vietā līdzšinējo mazumtirdzniecības tīkla veikalu nomaina cits tīkls, kurš piedāvā tādu pašu vai līdzīgu sortimentu, ir uzskatāmi par uzņēmumu apvienošanos un ir paziņojami KP.

Tāpat vēstīts, ka pērn 31.maijā "Domina Shopping" tika slēgts "Prisma" veikals, jo "Prisma" nepanāca vienošanos ar tirdzniecības centra "Domina Shopping" īpašniekiem par telpu nomas līguma turpināšanu.

2016.gada vasarā tirdzniecības centru "Domina Shopping" par 74,5 miljoniem eiro iegādājās nekustamo īpašumu fonds "EfTEN Kinnisvarafond II". Tirdzniecības centra platība pārsniedz 120 tūkstošus kvadrātmetru, un tas ir otrs lielākais tirdzniecības centrs Rīgā. Tirdzniecības centrā darbojas vairāk nekā 160 veikalu.

2015.gadā "Domina Shopping" apgrozījums bija 64,4 miljoni eiro, kas ir par 7% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt 2016.gada rezultāti vēl nav publiskoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!