Foto: Publicitātes attēli
No otrdienas, 30. jūnija, Latvijas Bankā darbu uzsāk virtuālā asistente Mona, kas palīdzēs bankas interneta vietnes apmeklētājiem jebkurā diennakts laikā saņemt atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par bankas sniegtajiem pakalpojumiem, portāls “Delfi” uzzināja bankā.

Drīzumā virtuālā asistente iesaistīsies arī atbilžu sniegšanā uz jautājumiem, kas par Latvijas Bankas darbību saņemti sociālajā tīklā "Facebook".

Mona veidota uz Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformas Hugo.lv bāzes. Balstoties uz Hugo.lv platformas sniegtajām iespējām, jau izveidoti vairāku valsts pārvaldes iestāžu boti, nodrošinot mūsdienīgu rīku saziņai ar sabiedrību, bet iedzīvotājiem – iespēju saņemt atbildes uz viņus interesējošiem jautājumiem.

Valsts pārvaldes sarunu botu projektu īsteno Kultūras informācijas sistēmu centrs, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Tehnoloģiju partneris projektā ir SIA "Tilde", kas sniedz gadu gaitā uzkrātās zināšanas un pieredzi valodu tehnoloģiju un ar to saistīto mākslīgā intelekta risinājumu attīstībā.

Latvijas Bankas virtuālā asistente Mona ir pieejama jebkurā diennakts laikā un latviešu valodā tiešsaistē sarakstes formā sniedz atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par Latvijas Bankas pakalpojumiem. "Komunikācijā Mona izmanto vienkāršu un labi saprotamu izteiksmi, vienlaikus uzturot lietišķu komunikācijas stilu. Lai saziņa būtu klientam draudzīgāka un uztveramāka, Monai ir izveidots personificēts tēls," norāda bankā.

Mona jau šobrīd spēj atbildēt uz plašu jautājumu loku par Latvijas Banku un tās sniegtajiem pakalpojumiem, tomēr atbilžu arsenāls tiks pastāvīgi papildināts.

Latvijas Banka ir Latvijas centrālā banka – neatkarīga iestāde un Eirosistēmas dalībniece. Latvijas Bankas galvenais mērķis ir tāds pats kā pārējām eiro zonas valstu centrālajām bankām un Eiropas Centrālajai bankai – cenu stabilitāte (vidējā termiņā inflācija zemāka par 2%, bet tuvu tam). Tas ir būtisks priekšnoteikums stiprai, uz izaugsmi vērstai tautsaimniecībai, un tā sasniegšanai Latvijas Banka piedalās Eirosistēmas monetārās politikas lēmumu sagatavošanā un īstenošanā.

Latvijas Banka attīsta makroekonomisko un finanšu analīzi un izpēti, tādējādi radot drošu pamatu lietpratīgai darbībai šajās jomās. Nozares eksperta loma palīdz Latvijas Bankai veicināt sabiedrības izpratni par tautsaimniecības un naudas sistēmas attīstību, aktuālo situāciju un īstenoto ekonomisko politiku. Latvijas Banka arī aktīvi darbojas sabiedrības ekonomiskās izglītošanas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!