Foto: F64

Darījumu aktivitāte ar individuālās apbūves zemesgabaliem pērn augusi par 14,6%. Pieaugums novērots gan Rīgā (par 17%), gan Rīgas reģionā (par 13,8%), liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" sagatavotais Latvijas nekustamo īpašumu tirgus pārskats.

"Tas, ka ir šāds aktivitātes pieaugums, ir laba pazīme, jo bankas šo īpašumu sektoru nekreditē. Tādējādi aktivitātes pieaugums nozīmē, ka ir audzis arī pircēju ekonomiskais potenciāls," skaidro "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs.

Lai gan Rīgā darījumu vidējā cena nepieauga, šis fakts vērtējams kā pozitīvs rezultāts, jo pēdējos piecos gados vidējā cena ik gadu samazinājās.

Cenu segmentā no 10 līdz 45 eiro par kvadrātmetru darījumu aktivitāte pieauga par 22%, savukārt cenu segmentā virs 45 eiro par kvadrātmetru tā samazinājās par 5%. Dārgākais darījums pērn reģistrēts Mežaparkā - 293 eiro par kvadrātmetru.

Pieprasītākie zemesgabali pērn bija platībā līdz 1500 kvadrātmetriem, piedāvājumā pārsvarā ir zemesgabali platībā no 400 līdz 500 kvadrātmetriem.

Vidējā darījumu cena Rīgas reģionā samazinājās par 12,8%, jo būtiski - par 73% - pieauga darījumu skaits lētākajā cenu segmentā līdz 10 eiro par kvadrātmetru, piemēram, Dārziņos.

Darījumu skaits cenu segmentā no 20 līdz 30 eiro par kvadrātmetru pērn auga par 4%. Dārgākos cenu segmentos virs 30 eiro par kvadrātmetru darījumu aktivitāte samazinājās par 35%. Būtiskākais darījumu skaita pieaugums bija Ķekavas novadā - par 45%. Darījumi šajā novadā sasniedza 21% no visiem reģiona darījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!