Foto: Publicitātes attēli
Rīgas centrā attīstāmo darījumu centru "Verde" būvēs Latvijas būvuzņēmums "Velve", ar kuru "Capitalica Asset Management" ir parakstījusi 49 miljonu eiro vērtu ģenerāluzņēmēja līgumu. Darījumu centra būvniecība sāksies oktobrī, visu kompleksu plānots pabeigt līdz 2023.gada beigām.

"Tas ir viens no lielākajiem un inovatīvākajiem būvniecības sektora projektiem Rīgā pēdējo gadu laikā, tāpēc konkursa dalībniekiem tika izvirzītas ļoti augstas prasības. Izvērtējām piecu lielāko Baltijas valstu būvuzņēmumu piedāvājumus, viņu pieredzi līdzīgu projektu īstenošanā, darbu kvalitāti, spēju īstenot sarežģītus inženiertehniskos risinājumus, labu reputāciju un izvēlējāmies "Velve" kā uzņēmumu, kas pilnībā atbilst visiem šiem kritērijiem," saka projekta attīstītāja SBA investīciju pārvaldības uzņēmuma "Capitalica Asset Management" ģenerāldirektors Andrjus Barštis.

"Verde" būs viens no lielākajiem darījumu centriem Latvijas galvaspilsētā - tā platība ar apakšzemes autostāvvietu sasniegs 45 tūkstošus kvadrātmetru. A klases divu darījumu centru komplekss atradīsies uz 1,3 ha platības zemes gabala Skanstes rajonā Rīgas centrā. Kopā projektā paredzēts investēt vairāk nekā 65 miljonus eiro.

Kā apgalvo Barštis, veiktā anaīze rāda, ka Covid-19 pandēmijai nav bijusi negatīva ietekme uz biroju tirgu Latvijā, pieprasījumu pēc inovatīvām un ilgtspējīgām ēkām nesamazināja arī darbs no mājām, jo pēdējā laikā pasaulē ir nostiprinājusies tendence birojus vērtēt nevis kā elementāras darba vietas, bet kā svarīgu uzņēmuma kultūras radīšanas sastāvdaļu.

"Capitalica Asset Management" jaunu ģenerāluzņēmēja konkursu izsludināja pēc tam, kad augustā tika pārtraukts līgums ar iepriekšējo konkursa uzvarētāju Latvijas uzņēmumu "Merks" līgumā paredzētu saistību nepildīšanas dēļ.

Zaļās koncepcijas biroju kompleksa "Verde" būvniecībai 22 miljonu eiro kredītu piešķīra Eiropas Investīciju banka (EIB), kas apstiprināja finansējumu no cīņai ar klimata pārmaiņām paredzēto investīciju paketes, jo darījumu centrs plānots kā gandrīz enerģiju netērējoša ēka (angļu val. nearly zero-energy buildings). Projektu finansē arī komercbankas un nekustamā īpašuma fonds "Capitalica Baltic Real Estate Fund I".

"Verde" piederēs SBA grupas uzņēmuma "Capitalica Asset Management" pārvaldītajam NĪ fondam "Capitalica Baltic Real Estate Fund I". Šajā fondā ir investējuši Latvijas un Lietuvas pensiju fondi, ko pārvalda "INVL Asset Management" un citi profesionāli investori. Pēc auditētiem datiem, "Capitalica Baltic Real Estate Fund I" 2019.gada bija 4,4 miljonu eiro peļņa.

"Capitalica Baltic Real Estate Fund I" pārvaldītājs "Capitalica Asset Management" nodarbojas ar Baltijas valstu komerciālā nekustamā īpašuma pārvaldīšanu. Bez Rīgā attīstāmā projekta "Capitalica Baltic Real Estate Fund I" pārvalda arī Viļņa esošo darījumu centru "135", Kauņā - darījumu centru "Kauno dokas" un Klaipēdā esošo tirdzniecības centru "Luize". Investīciju pārvaldes uzņēmums ir dibināts 2016.gadā. Tās akciju kontrolpakete (70%) pieder vienai no lielākajām lietuviešu kapitāla uzņēmumu grupām SBA, 30% akciju - A. Baršta uzņēmumam "Fox Holdings".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!