Foto: LETA

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2015. gadu par 17% pieauga darījumu skaits ar dzīvokļiem Rīgas centrā, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" nekustamo īpašumu tirgus jaunākajā pārskatā.

Savukārt 2015. gadā darījumu skaits attiecībā pret iepriekšējo gadu samazinājies par 9%.

Ja 2014. gadā Rīgas centrā reģistrēti 1746 darījumi ar dzīvokļiem, tad 2015. gadā tie bija 1547 darījumi, bet pērn – 1810 darījumu.

"Arco Real Estate" skaidro, ka pērn aktīvāk pirkti un pārdoti dzīvokļi Rīgas centra perifērijā, kā arī Vecrīgā, ko var uzskatīt par galveno iemeslu tirgus aktivitātes pieaugumam. Savukārt vismazākās izmaiņas pērn skāra kluso centru, kur darījumu skaits pieauga vien par 5%.

Pārskatā teikts, ka centra rajonā vispopulārākie bija divistabu dzīvokļi – to skaits pārsniedza trešdaļu no kopējā pārdoto dzīvokļu skaita. Savukārt vismazākais pieprasījums bija pēc piecu un vairāk istabu dzīvokļiem.

Cenas centra dzīvokļiem pērn samazinājās visiem dzīvokļiem, it īpaši dārgākajiem augstas klases dzīvokļiem klusajā centrā un Vecrīgā, kā arī lētākajiem dzīvokļiem centrā un tā perifērijā. Kopumā Rīgas centra dzīvokļu cenas pērn samazinājās vidēji par 5,3%, bet cenu samazinājums vairs nebija tik straujš kā 2015. gadā, kad gada laikā cenas saruka par 9%.

"Arco Real Estate" informē, ka pērn gada sākumā vidējā centra dzīvokļu cena bija 1833 eiro par kvadrātmetru, bet gada beigās – 1796 eiro par kvadrātmetru. Savukārt 2015. gada sākumā vidējā cena bija 2059 eiro par kvadrātmetru.

Būtiskākais cenu kritums novērots apmierinošas kvalitātes dzīvokļiem Vecrīgā – cenas pazeminājās vidēji par 16%. Kopumā Vecrīgā cenas pērn pazeminājās par 9,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!